Увесь світ переходить на електромобілі і Україна — не виняток. Щомісяця їх стає дедалі більше (статистика за 2017 рік тут) і, що вдвічі приємніше, — наші співвітчизники шукають електрокарам нове застосування.

Ось, наприклад, у Івано-Франківську хочуть возити туристів містом на власноруч зібраному електромобілі. Та не простому, а з аудіогідом.

Таку ідею презентував місцевий мешканець Олексій Трелевський на конкурсі стартапів, який пройшов у Івано-Франківську. Забігаючи наперед, скажемо, що на конкурсі цей проект не підтримали, та це не зупинило Олексія і його команду.

«Попри поразку, BeeGreen вірить у свій проект, вірить в його успіх, вірить у свою справу, якою ми живемо. Зараз рухову та керівну частини електромобіля вже замовлено, акумулятор із літій-титанатних елементів буде зібрано. Залишається розробити дизайн електрокарети та виготовити її кузов», — написав розробник на своїй сторінці у Фб.

Плюс таких акумуляторів — у надшвидкій зарядці та великій кількості циклів.

«Це екологічно дружній акумулятор, їх ще називають «грін кеп», плутають із суперконденсатором… Маючи в своєму арсеналі такі акумулятори та плати управління, ми й задумалися про створення туристичного електромобіля», — розповів Олексій Трелевський.

Ще одна «фішка» електромобіля для туристів — інтерактивний аудіогід. За допомогою геолокації він визначатиме місцеперебування і вмикатиме відповідний аудіофайл.

Щодо дизайну, то автор презентував три варіанти: електрокарета, футуристичний концепт і ретроелектромобіль. Вартість проекту — 200 тис. грн.

Як зазначають журналісти видання «Галицький кореспондент», на думку комісії конкурсу, стратегічно вигідніше було б створити автомобіль, що зможе пересуватися гірською місцевістю. Можливо, це й стало головною причиною відмови.

Майже стільки грошей, скільки потребує Олексій, а точніше 250 тис. грн, міська рада поділила між чотирма переможцями. 50 тис. грн отримав Termostan — медичний термометр, який передає результати вимірювання на смартфон користувача.

Лікувальна жуйка на основі карамелізованого меду, воску та прополісу для профілактики і лікування стоматологічних захворювань отримала 100 тис. грн.

Ще 50 тис. спрямували на впровадження технологій мобільного навчання та доповненої реальності для вивчення хімії в школах. Такою ж сумою підтримали проект налагодження серійного виробництва приладу для контролю теплоти згоряння природного газу.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти