Десять років тому Amazon представила Kindle, і мільйони користувачів змогли переконатися, що читати на цифровому пристрої — це зручно.

Чотири роки тому Джефф Безос і його компанія показали смарт-динамік Echo, і мільйони людей почали розмовляти з комп’ютером.

Тепер Amazon працює над ще одним, не менш революційним проектом: роботом для дому. Нібито.

За словами людей, знайомих із планами компанії, король роздрібної торгівлі працює над секретним проектом Vesta. Це має бути робот, названий на честь римської богині вогнища, дому та сім’ї. Відповідальний за цей напрямок — Грегг Цер, який очолює підрозділ досліджень і розробок лабораторії Lab126 компанії Amazon (Саннівейл, штат Каліфорнія).

Раніше Lab126 працювала над такими проектами Amazon як Echo, Fire TV, планшет Fire і невдалий Fire Phone.

Проект Vesta існує вже кілька років, та лише зараз компанія почала активно шукати працівників для його реалізації. На сторінці Lab126 Jobs є десятки відкритих вакансій у сфері робототехніки, на кшталт «Software Engineer, Robotics» та «Principle Sensors Engineer».

Співрозмовники Bloomberg розповіли, що працівники Amazon почнуть тестувати роботів у своїх домівках уже до кінця цього року. А 2019-го може відбутися офіційна презентація. Та в історії компанії були випадки, коли деякі проекти гинули в зародку, не встигнувши вийти на ринок, зазначають журналісти.

Тому поки можна лише фантазувати, що собою являтиме (чи не являтиме) Vesta. Люди, знайомі з проектом, припускають, що цей робот може бути своєрідним фізичним втіленням голосового помічника Alexa, вбудованого в «розумну колонку» Echo.

Тому він зможе супроводжувати людину у тих кімнатах будинку, де Echo немає. Для цього Vesta потрібні вдосконалені камери, програмне забезпечення для комп’ютерного зору і технічні можливості для пересування за принципом самокерованого авто. У Amazon «комп’ютерним» зором займається Макс Пелі, колишній виконавчий директор Apple.

Також кажуть, що Vesta буде відрізнятися від роботів, розроблених Amazon Robotics, дочірньою компанією у Массачусетсі та Німеччині, чиє завдання — пересувати коробки з товарами на складах.

Наразі представник Amazon сказав, що компанія не коментує «чутки і спекуляції».

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти