Щороку травневі свята нагадують фільм про зомбі-апокаліпсис. Тільки замість зомбі зі своїх бляшаних бочок вилазять наші співвітчизники, яких, здається, законсервували ще в роки холодної війни між СРСР та США.

Не ївши ковбаси по 2,20 вже багато років, вони, зморені голодом, встають з колін, ідуть за «американським слідом», шкутильгаючи і повторюючи радянські лозунги, опираються на «п’яту колону», перепочивають та йдуть далі у пошуках «світлого комуністичного майбутнього».

Кремль — їхня Мекка, їхній храм, і вони завжди будуть обернені до нього лицем. А в храмі лежить засушена мумія «вождя», котра за легендами воскресне і принесе традиційні цінності у кожну домівку.

Російська пропаганда поєднує в людських головах речі, здавалося б, несумісні. Але на вакханалії до дня перемоги в Москві, ми можемо побачити: чекістів у рясах, православних фашистів, ветеранів 49-го року народження в генеральських погонах тощо.

Акція «Безсмертний полк» транслюється на всю країну і нагадує щось середнє між косплеєм та хресною ходою, на якій внуки несуть портрети своїх дідів-фронтовиків, а фейковий ветеран зізнається, як щороку їздить шукати свою втрачену під «Сталінградом» ногу.

Потім це все дійство закінчується народними гуляннями, танцями і розпиванням спиртних напоїв до втрати людської подоби.

Пропаганда – сильна штука, котра перетворює світову трагедію на свято. І це не вкладається в голові.

На жаль, жертвами цієї пропаганди стала і значна частина населення України, хоча підписаний президентом Закон про декомунізацію і полегшує боротьбу з нею. Тому за червоний прапор дядько з СБУ може намазати будь-якого ватника на хліб, запити лимонним соком і не скривитися.

Щороку перед «Днем Перемоги» відкриваються нові консерви. Цьогоріч такою консервою стала фірма Adidas, котра нещодавно представила на своєму сайті нову червону сукню з радянською символікою під назвою «Russia Tank Dress».

Критика в коментарях не забарилася. Користувачі цікавилися, чи не планує бренд випустити одяг із нацистською символікою?

А в соцмережах уже влаштували флешмоб із хештегом #Stopadidas на знак протесту.

Не дивно, що вже за два дні «новинки» прибрали з сайту Adidas.

Також до протесту долучилося Міністерство закордонних справ Литви. Відомство опублікувало у своєму твіттері скріншот з сайту Adidas та допис: «Хворіти на імперську ностальгію — так буває. Але дивно, що це робить знаменитий Adidas».

День примирення

Червоний мак — символ Дня пам’яті та примирення

Щороку 8 травня Україна святкує День пам’яті та примирення. Цього дня ми згадуємо подвиг українського народу під час Другої світової, розпочатої у вересні 1939-го тодішніми друзями — нацистською Німеччиною та СРСР.

Також цього дня ми вшановуємо пам’ять жертв нацизму, комунізму, депортацій та інших злочинів як СРСР, так і нацистської Німеччини.

Ми не кричимо, що «готові повторити», адже мільйони жертв сталінізму, як і нацизму, вже ніхто не поверне.

І ніхто при здоровому глузді не вирішить, що треба це повторювати.

Історію не змінити, але знати її і не повторювати старих помилок мусить кожен із нас.

Людина кількох слів і заплутаних дій. Альтруїст, мікроблогер, нонконформіст. Автор телеграм-каналу «Груз 250».

Коменти