Axon, компанія, яка створила електрошокер Taser та натільні камери для поліції (більшість великих відділків США використовують саме це обладнання), хоче, аби її камери мали функцію розпізнавання осіб.

Отже, копи будуть автоматично перевіряти всіх, кого вони бачать під час патрулювання. На думку правозахисників, це втручання в особисте життя.

Днями, під час конференції, присвяченій етичним питанням використання штучного інтелекту, Рік Сміт, засновник та виконавчий директор Axon, поділився своїми думками з приводу функції розпізнавання осіб. Він підкреслив, що наразі його компанія не використовує її у своїх пристроях, але така технологія «перебуває під пильною увагою».

Камера Axon зможе розпізнавати обличчя і точну особу людини

Пан Сміт згоден, що нею можуть зловживати. Та водночас вона має занадто великі перспективи, аби нею можна було нехтувати.

«Я не думаю, що це оптимальне рішення — очікувати, аби поліціянти знали напам’ять усіх тих небезпечних осіб, які перебувають у розшуку. Ба більше, наївно і контрпродуктивно говорити, що правоохоронні органи не повинні володіти цими новими технологіями. Я певен, що вони їм знадобляться. Ми не можемо допустити, аби у 2020-х роках поліція мала технології на рівні 1990-х років», — заявив голова Axon.

Після виступу Сміта понад 40 американських організацій, включно з Американським союзом громадянських свобод (ACLU) та Національною асоціацією сприяння прогресу кольорового населення (NAACP) направили учасникам конференції відкритого листа, у якому засудили слова Ріка.

У зверненні міститься заклик до прямої заборони розпізнавання осіб, бо така технологія є неетичною через свою неконфіденційність, технічні недоліки та упередження, потенційно небезпечне для життя.

Наприклад, як показали нещодавні дослідження, більшість систем хибить, аналізуючи людей із темною шкірою. Тому випадки, коли офіцери «плутають» невинних людей із небезпечними особами, лише почастішають, а значить, й інцидентів насилля стане ще більше.

Логічне продовження історії — 2017 року під час фіналу Ліги чемпіонів із футболу, який пройшов у Південному Уельсі, вуличні камери, що розпізнають осіб, зафіксували 2,470 потенційних злочинців зі 170 тис. осіб, які приїхали на матч.

Та згодом правоохоронці констатували — похибка склала 92%. Копи запевнили, що помилкових арештів вони не проводили, і також додали, що за допомогою цієї технології за весь час її роботи було заарештовано 450 осіб. (Мова йде лише про Південний Уельс).

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти