Здається, однією з професій, яка зникне швидше, ніж встигне стати повноцінним учасником ринку праці, буде «оператор дрона». І зникне вона за непотрібністю. Бо технології під пильним керівництвом людини зробили ще один крок уперед і нині у нас є перший повністю автономний безпілотник R1, якому не потрібен пульт керування, а отже, і оператор.

Створила його компанія Skydio, яка базується у Редвуд-Сіті, штат Каліфорнія. Розробка тривала 4 роки, але результат був того вартий. R1 має штучний інтелект, знімає відео роздільною здатністю 4К та вміє маневрувати у складних ландшафтах.

І йому не потрібен контролер. Ба більше, його навіть у комплекті немає.

Аби орієнтуватися у просторі, R1 оснащений 12 камерами (відео та фото робить окрема, 13 камера). Завдяки ним та комп’ютеру Nvidia Jetson TX1 дрон бачить перешкоди та планує свій маршрут, не випускаючи людину з поля зору.

Окрім цього, є програмне забезпечення, розроблене Skydio, яке об’єднує дані із вбудованими алгоритмами, навченими розпізнавати людей та інші об’єкти, такі як дерева та автомобілі.

Щоб визначити ціль, необхідно активувати спеціальний додаток Skydio, навести телефон на людину і клікнути. Краще стежити за користувачем R1 допомагає візуальна інформація. Наприклад, контрастний одяг.

Зліт і посадка також відбуваються за допомогою смартфона.

Розробники зазначають, що додаток має ручний режим, але функції захисту вимкнути неможливо. Тому дрон все одно буде оминати людей, дерева, будинки та інші перешкоди.

Є кілька режимів зйомки: слідування за об’єктом (Follow), слідування перед об’єктом (Lead), зйомка збоку (Side), обертання навколо об’єкта (Orbit). Ще один режим — Tripod, коли коптер виступає в якості штатива, зафіксованого в одній точці.

Важить R1 1 кг. Тривалість польоту: 16 хв. Максимальна швидкість: 40 км/год. Діапазон Wi-Fi: 90 м (та цей показник також залежить від моделі смартфона).

Коштує дрон 2499$.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти