Розвинуті країни вже давно вийшли на стежку війни із пластиком і що далі, то більше виробів із цього матеріалу опиняються під забороною. Черговою її жертвою стали вологі серветки.

Відповідно до стратегії з ліквідації пластикових відходів, схваленої урядом Великобританії, виробники мають створити серветки, які розкладаються. Інакше споживачам доведеться обійтися без них.

Для таких кардинальних заходів є підстави — у Британії саме вологі серветки є причиною засмічення каналізаційних труб у 93%. Найчастіше це засоби дитячої гігієни, а також серветки для зняття макіяжу. Ще 7% — це прокладки, тампони та обгортки. Щодо туалетного паперу, то його присутність у трубах становить всього лише 0,01%.

Щоб зрозуміти масштаб проблеми — у вересні 2017 року в каналізаційному тунелі вікторіанської епохи району Уайтчепел виявили просто гігантський fatberg або «жирберг» (похідне від слів «жир» та «айсберг») вагою 130 т і довжиною 250 м.

Він складався із застиглого жиру, вологих серветок, підгузків, олійок і презервативів.

Той самий «жирберг»

Екологічні благодійні організації, зокрема «Грінпіс» і Товариство охорони морського середовища, кажуть, що цифра у 93% їх не дивує, бо дуже часто вологі серветки продають як гігієнічний засіб, який можна змивати, незважаючи на те, що у серветках міститься пластик.

Тому насамперед у Департаменті охорони довкілля зосередилися на роз’яснювальній роботі з виробниками. Їхня головна вимога — аби на упаковках було зазначено, як правильно утилізувати вологі серветки. Водночас там підтримують розробку альтернативних засобів без від пластику.

За планами, про які прем’єр-міністр Великобританії Тереза Мей розповіла у січні, до 2042 року в країні мають зникнути всі «пластикові відходи, без яких можна обійтися».

Окрім вологих серветок, заборонити можуть ватні палички, соломинки та пластикові палички для розмішування. Зараз уряд проводить консультації з цього приводу.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти

Богдана

Так може просто не змивати все в каналізацію? О_О

Назар Токар

Це неможливо проконтролювати, тому простіше заборонити продаж взагалі.