Українські школярі тішать нас без упину. Валентин Фречка із Закарпаття створив технологію виготовлення паперу з опалого листя. Завдяки зусиллям Микити Шульги та Софії-Христини Борисюк із Києва в українських школах почали компостувати відходи з їдалень.

Наш сьогоднішній герой — Костянтин Найдьон із Полтавщини — створив унікальну систему стеження за Сонцем. Завдяки їй сонячні панелі можуть отримати максимум енергії.

«Світове споживання енергії постійно збільшується. Людство переважно використовує вичерпні ресурси, що призводить до забруднення довкілля. Тому актуальним є питання використання альтернативних відновлюваних джерел енергії, зокрема сонячної», — зазначив у своїй науковій роботі Костянтин, який навчається у 10-му класі школи №3 м. Горішні Плавні.

У своїй праці юнак висунув гіпотезу, що кількість поглинутої сонячної енергії залежить від кута падіння сонячних променів на поверхню панелі. Гіпотезу слід було перевірити, визначивши оптимальний режим роботи сонячних батарей; коли вони отримують максимум енергії та скільки часу на це потрібно.

Так з’явився сонячний трекер — рухлива підставка під сонячну панель.

Тестування установки тривало протягом минулого року.

Після закінчення експерименту Костянтин дійшов висновку, що використання сонячної панелі, встановленої нерухомо на південь під кутом до горизонту, є ефективним. Та максимальний результат він отримав, використавши створену установку, яка автоматично фіксує панель перпендикулярно до сонячних променів протягом всього дня.

До речі, Костянтин зі своїм сонячним трекером посів друге місце у старшій групі національних змагань для школярів із моделювання «розумних» пристроїв STEAM House. Переможцем конкурсу став ще один учень із Полтавщини Михайло Сірий.

Десятикласник презентував «Розумний кран», який подає питну воду лише тоді, коли в полі зору датчика, прикріпленого до стелі, є людина.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти

Роман

Школяр звичайно талановитий, але треба ж фільтрувати епітети. “Унікальна” система стоїть на більшость заправок КЛО, не кажуче вже про сонячні електростанції

Назар Токар

Схожі винаходи з’явились ще 2011 року, але є суттєві відмінності. Ось що було до цього:

A solar panel in a fixed orientation between the dawn and sunset extremes will see a motion of 75 degrees to either side, and thus, according to the table above, will lose over 75% of the energy in the morning and evening.

Тобто панелі попередніх моделей автоматично повертаються під час дня, незалежно від полодження сонця. Тому взимку і влітку ефективність може суттєво відрізнятись залежно від часу сходу та заходу сонця. Окрім того, такі панелі треба час від часу переналаштовувати, щоб вони не втрачали фокус.

У винаході Костянтина заявлено про слідкування за положенням сонця, тобто панель самостійно обирає кут нахилу, з яким ефективність зарядки буде максимальною.