Ми вже писали про те, що КБ «Південне» хоче побудувати на Місяці власну базу. Наразі бюро є на попередньому етапі цього задуму, який включає картографування видимої поверхні земного супутника і розробки важкої ракети-носія «Криптон».

Термін реалізації — 2020-2030 рр. Ймовірно, одним з учасників цього проекту є Національна академія наук Білорусі.

Такий висновок можна зробити за підсумками першого засідання Координаційної ради НАН Білорусі, НАН України та КБП, яке відбулося на базі «Південного».

«Спільне освоєння Місяця — один із перспективних напрямків співробітництва», — зазначено в офіційному повідомленні.

Поки невідомо, про що саме йдеться, який фронт робіт та скільки часу потрібно на реалізацію проекту.

Окрім цього, учасники зустрічі домовилися про створення спільного українсько-білоруського дослідницького супутника на базі платформи YuzhSat, створення нових сплавів із необхідними властивостями з порошкових матеріалів методом адитивних технологій, розробка систем терморегулювання космічних апаратів тощо.

«В Академії наук Білорусі працює 16 тис. осіб, і ми сьогодні включили в нашу кооперацію цей величезний інтелект», — таку думку висловив Олександр Дегтярьов, генеральний директор КБ.

Зазначається, що наприкінці 2017 року НАН Білорусі, НАН України та КБ «Південне» підписали угоду про науково-технічне співробітництво в космічній сфері. Відомо, що засідання відбулося в межах цього договору.

В результаті був затверджений склад Координаційної ради (по 10 учасників з кожного боку), а також створена постійна тристороння робоча група з питань співробітництва у створенні космічних апаратів, дистанційного зондування, вивчення клімату і екології Землі тощо.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти