Роботи в медицині працюють вже майже 30 років. Почалося все з розробки космічних програм у США, коли постала проблема: а що робити, якщо астронавтам під час польоту знадобиться невідкладна медична допомога?

Спочатку планували створювати окремі космічні модульні станції, де б розміщувалися бригади хірургів. Але станції не знадобилися, бо фахівцям NASA вдалося розробити хірургічного робота, яким можуть керувати лікарі та інженери з Землі.

Нині роботи є незамінними помічниками медиків у провідних клініках світу. А подекуди вони не просто конкурують з фахівцями, а й можуть повноцінно їх замінити. У цій добірці ми підготували п’ятірку роботів-медиків різного профілю, які найбільш ефективно допомагають пацієнтам.

1. Універсальний хірург «Da Vinci»

Універсальний робот-хірург від компанії Intuitive Surgical Inc. може проводити операції на різних органах. Він складається з двох блоків, один з яких призначено для оператора, а другий (чотирикутний автомат) виконує роль хірурга.

Операція виглядає так: лікар сідає за зручний пульт, який дозволяє побачити експлуатовану ділянку в 3D із багаторазовим збільшенням. Використовуючи спеціальні джойстики для керування інструментами, лікар чітко бачить операбельне місце.

Спочатку планували створювати окремі космічні модульні станції, де б розміщувались бригади хірургів. Але цього не знадобилось, адже фахівці NASA змогли розробити хірургічного робота.

Спеціальні механічні пристрої повторюють функції людських рук. При цьому їхній діаметр не перевищує 1 см, що дозволяє менше травмувати тканину і робити менший надріз.

Сьогодні в Америці майже 80% онкологічних операцій виконуються за допомогою Da Vinci. І, що важливо, після операції пацієнт набагато швидше відновлюється.

І хоча більшість операцій цей робот проводить із допомогою фахівця, він може працювати й сам. Нещодавно Da Vinci провів перше в історії медицини оперативне втручання без участі людини, видаливши пацієнту хворий жовчний міхур.

2. Травматолог SpineAssist

Цей робот випускається ізраїльською компанією Mazor Surgical Technologies. Із застосуванням цієї технології вже реалізовано майже 500 успішних операцій на хребті, причому в найменш травматичний та найбезпечніший спосіб.

Робот перед операцією створює тривимірні зображення зони пошкодження, що дозволяє вивчити анатомічні особливості пацієнта і скласти детальний план хірургічної процедури. Тобто саме робот, а не людина, рекомендує послідовність оперативних дій.

Далі SpineAssist робить на ділянці кісткової тканини пацієнта мікроскопічні отвори, товщина яких у п’ять разів менша за людський волос. Через ці отвори і проводять всі потрібні хірургічні маніпуляції.

А ще цей е-травматолог вміє оперувати з точністю, що перевищує точність реальних фахівців утричі!

3. Стоматолог Yomi

Компанія Neocis Inc. створила робота, який може проводити імплантацію зубів. Наприкінці минулого року цей робот самостійно поставив пацієнтці два імпланти. Yomi використовує ті самі технології, що й GPS.

Спочатку робить комп’ютерну томографію голови пацієнта, далі програма планує процедурні етапи операції і з ідеальною точністю проводиться імплантація.

Уже наступного року в Китаї планують довірити Yomi велике поле роботи — адже живих стоматологів у країні з такою кількістю населення катастрофічно бракує.

4. Діагност Xiaoyi

І знову тут відзначились китайці — цього робота створив провідний розробник систем штучного інтелекту, компанія iFlytek Co., Ltd

Робот-діагност Xiaoyi блискуче склав стандартний тест на медичну ліцензію, перевищивши майстерність кандидатів-людей. Він набрав 456 балів, що на 96 балів більше за нормативні вимоги.

Ліцензію доктору Xiaoyi можна видати хоч зараз, але лікувати живих істот він поки не буде.

Він може не лише зробити аналізи і поставити діагноз, а й допомогти виявити і локалізувати спалах або вогнище епідемії та спрогнозувати ризики нових захворювань.

5. Медсестра Robear

Дослідницька група японського інституту фізико-хімічних досліджень і компанія Sumitomo планує запустити масове виробництво цього андроїда.

Robear може виконувати прості маніпуляції, від масажу до уколу.

А головне, що він сильний, тому без проблем може переносити пацієнтів, садовити їх у візок чи інвалідне крісло.

Robear оснащений спеціальними шарнірними суглобами і трьома видами тактильних сенсорів, здатних розпізнавати ваше тіло на дотик. То ж шкоди він завдати не може — все під контролем!

Активіст за права курців. Нікого не чіпаю. Час від часу публікуюсь в журналі «Фокус».

Коменти