У кожної людини — своє багатство. Для когось це багатство матеріальне, а для когось — духовне. Та найдорожче, що ми маємо в житті – це час. Його не купиш за гроші, не позичиш і навіть не вкрадеш. Можна лише провести з користю, або змарнувати.

Крім роботи і сну, ми марнуємо наш дорогоцінний час і на чекання в чергах. А винна в цьому — бюрократична машина, котра в особливо великих масштабах дісталася нам у спадщину від Радянського союзу.

Надмірна централізація влади призвела й до адміністративної централізації — апарату управління, котрий складається з особливого клану посадових осіб, прямо підпорядкованих центральній владі.

Це армія чиновників, котра є державним аналогом офісного планктону, утримуваного на кошти платників податків. Тому, на відміну від приватних структур, державні службовці орієнтуються на процес роботи, а не на результат, що зі свого боку знижує її якість та породжує безвідповідальність.

Некомпетентний чиновник бере собі десять лояльних помічників, котрі допомагають розкрадати бюджет, а потрібна тобі довідка місяцями лежить, усіма забута, під стосом паперів.

Як боротися?

Найкращий спосіб – здійняти галас. Коли терпець від черги уривається, а в чиновницькому кабінеті без упину ганяють чай із тортиком, треба озброїтися телефоном, увімкнути камеру та забігти в кабінет із погрозами. Обіцяйте писати скарги до вищих інстанцій.

Працівники установи одразу розгубляться та якнайшвидше залагодять конфлікт через страх втратити «пригріте крісло».

Якщо ж чиновники працюють сумлінно, але черга обіцяє бути кількагодинною, то не варто марнувати час та нервові клітини на гнів і метушню. Краще, чекаючи, робити щось цікаве та корисне.

Ось що можна робити в черзі.

1. Читати

Згадайте, можливо, у вас є книга, яку ви ніяк не дочитаєте через брак часу? Сучасні телефони з великим екраном дозволяють завантажити і читати практично будь-яку книжку.

А очікування в черзі – прекрасна для цього нагода.

Якщо ж до книжок душа не лежить, то можна почитати новини в соцмережах (tokar.ua, наприклад), гумористичні пабліки або лайфхаки.

2. Перекладати

Якщо ви вивчаєте іноземну мову або вже вивчили, то в черзі можна чудово попрактикуватися у перекладі. Слухайте діалоги людей довкола і постарайтеся на ходу перекладати все це в голові. Ви й не помітите, як швидко промайне час.

3. Дзвонити

Давно не спілкувалися з батьками? Скучаєте за однокласниками чи одногрупниками? Виймайте телефон і набирайте.

Більшість з них, можливо, не зможе відповісти, бо робота і навчання, тому старайтеся дзвонити насамперед безробітним.

4. Спостерігати

Хочете перевірити, як добре ви розбираєтеся в людях? Тоді натовп різношерстих людей – саме те, що вам потрібно. Виберіть когось із черги і починайте за ним спостерігати. Звертайте увагу на всі деталі: одяг, міміка, голос, темперамент, характер.

Опираючись на все, що побачили, спробуйте визначити професію цієї людини. А потім підійдіть і скажіть щось типу: «У вас таке знайоме обличчя. Це не ви, бува, продаєте овочі на ринку?»

5. Знайомитися

Ви не повірите, але дуже багато людей знайомляться в чергах і далі спілкуються поза нею. А дехто навіть сім’ю так створив.

Кажуть, що учасники білоруської групи «Ляпис Трубєцкой» свого часу познайомились у військкоматі, чекаючи своєї черги до комісара, в одних лиш трусах.

Бачиш он ту гарячу блондинку з червоною помадою? Не гай часу! Причеши волосся і вперед знайомитися!

Тільки не пропустіть свою чергу ;)

Хто такі трамідатори?

Якщо за певних причин ви не можете бути фізично присутні у черзі чи у вас інші, не менш важливі справи, то на допомогу прийдуть «трамідатори» (не плутати з термінаторами).

«Трамідатор» — це людина, що постоїть за вас у будь-якій черзі. Мужній воїн на останній барикаді війни з бюрократією, що візьме на себе весь удар нудного спілкування з пенсіонерами в поліклініці. Професійний вбивця часу.

Ціни на послуги цих «фрілансерів» коливаються від 40 до 200 гривень за годину, залежно від типу і складності черги.

За останні кілька років в Україні значно покращилася якість обслуговування в держустановах і прогрес у цьому напрямі триває. Взяти, приміром, подачу документів на біометричний паспорт.

Ще буквально два роки тому черги під паспортним столом більше нагадували середньовічне поле битви, а документи подавали лише найвитриваліші. Люди кілька діб стояли і навіть ночували під дверима установи.

Європейські стандарти вже близько.

Людина кількох слів і заплутаних дій. Альтруїст, мікроблогер, нонконформіст. Автор телеграм-каналу «Груз 250».

Коменти