Сучасний світ орієнтований на праворуких людей. Однак, як свідчить статистика, понад півмільярда людей на планеті є ліворукими, а це – кожен десятий мешканець планети.

Письмове приладдя, кухонна техніка, комп’ютерні мишки і дверні ручки… Більшість з нас навіть не здогадується, наскільки всі ці звичні речі ускладнюють життя шульги. Їм, наприклад, доводиться вивертати руку, щоб побачити щойно написані слова.

А відчиняючи двері до себе, вони мусять різко ухилятися вліво, щоб не отримати удар в чоло. А пригадуєте скандал довкола iPhone 4, причиною якого стала розташована в лівому нижньому кутку антена? Щойно шульга бере до рук гаджет, сигнал втрачається.

Стів Джобс мав тоді серйозну розмову із головою організації Left-Handed Club Лорeном Мілсомом, після чого почав набирати у компанію інженерів-шульг, які б завчасно передбачали проблеми з новими пристроями.

Від неприродних для себе рухів шульга щодня отримує нервовий і м’язовий стрес.

Якщо не вірите, то спробуйте задля експерименту загострити олівець звичайною стругачкою, взявши її у ліву руку, або ж відрізати шматок паперу звичними ножицями. Що у вас вийде?

З 1992 року у Європі, США та Японії почали масово випускати предмети побуту та канцтовари для ліворуких людей. У нас такі побачиш у крамницях нечасто, здебільшого їх доводиться замовляти на спеціалізованих сайтах. Суспільство якось не вельми переймається проблемами меншості.

І, що найгірше, деякі батьки та вчителі намагаються перевчити дитину-шульгу, щоб була «як усі». Свято вірячи, що роблять дитині добро, вони навіть не усвідомлюють, що насправді калічать її.

Факти про ліворуких людей

Ось п’ять найважливіших фактів про ліворуких людей, про які слід знати, особливо якщо у вас підростає дитина-шульга або ж ви маєте справу з нею:

  1. У праворуких людей ліва півкуля мозку зазвичай відповідає за мовну функцію і мову, а права контролює емоції. У шульги все навпаки. Тому, змушуючи людину робити елементарні речі незвичною для неї рукою, ми напряму травмуємо її мозок, завдаючи шкоди нервовій системі та психіці.
  2. Ліворукі люди набагато гостріше відчувають колір і форму, бачать відмінності між тими предметами, які для більшості видаються однаковими. Ось чому світ знає багато художників-шульг.
  3. Для шульги робота у великих групах і в суворих умовах зазвичай є нестерпною. Їхня стихія – індивідуальна робота, де потрібно проявляти власну ініціативу та покладатися на інтуїцію. А вона їх майже ніколи не підводить.
  4. Серед тих, хто не сумнівається у своїй праворукості, насправді дуже багато шульг, «перевихованих» у ранньому дитинстві. Щоб перевірити це, достатньо пройти кілька простих тестів. Наприклад, поаплодувати. Більш активною і рухливою буде та рука, яку природа дала вам як провідну. Можна також спробувати одночасно малювати без контролю зору правою рукою коло, а лівою квадрат, а при повторенні експерименту – навпаки. Провідною вважається рука, якою намальовані найбільш повні фігури.
  5. Ліворукість може бути спадковою. Для прикладу, у Британській королівській родині шульгою є королева Єлизавета II (і такою ж була її матір), а ще принци Чарльз і Вільям.

У підсумку

Якщо підсумувати усе сказане, то слід зрозуміти, що ліворукість – це не хвороба чи порушення розвитку, а лише особливість і варіант норми. І хоча впродовж століть її розцінювали як неприємну звичку чи навіть знак диявола, ми ж із вами живемо у третьому тисячолітті.

Сучасна наука вказує на такі позитивні якості шульг, як креативність і високий рівень інтелекту, що допомагають досягти висот у професійному житті.

Головне – не намагатися зробити людину іншою.

Читайте також, чому лінь — це корисно:

Чому лінь — це корисно

Коменти