Поки Ілон Маск крок за кроком наближається до однієї зі своїх масштабних цілей — колонізації Марса, його колега Джеффрі Безос, голова Amazon, робить те саме, але він накинув оком на Місяць.

Під час Міжнародної конференції з розвитку космосу він зазначив, що готовий співпрацювати з NASA та Європейською космічною агенцією, щоб створити поселення на супутнику Землі. Та навіть якщо не вдасться налагодити державно-приватне партнерство, він все одно буде йти до мрії, допоки в нього є гроші.

Один із ключових етапів реалізації задуму — зниження вартості космічних польотів. Пан Безос впевнений, що цьому сприятиме суборбітальна ракета New Shepard, а згодом й орбітальна New Glenn, які наразі розробляє його компанія Blue Origin.

Ракета New Glenn буде готова у 2020-х роках. Тоді ж інженери мають зібрати посадковий модуль Blue Moon, призначений для доставки 5 т корисного навантаження на місячну поверхню. Компанія запропонувала NASA об’єднати зусилля та зібрати його разом.

«Та ми зробимо це, навіть якщо NASA відмовиться. Хоча у партнерстві це було б швидше», — зазначив Безос.

Чому голову Amazon цікавить саме Місяць, а не Марс? Він вважає, що земний супутник зручніший з точки зору розташування — дістатися нього можна за два дні.

Окрім цього, вчені встановили, що поблизу полюсів супутника є лід. А це й вода, й повітря, й елемент для створення палива.

«Нам доведеться залишити цю планету, щоб тут стало краще. Не всім, але певній частині. Разом із собою ми заберемо важку промисловість, бо на Землі їй не місце. Хоча зараз без неї ніяк. Та у недалекому майбутньому, можливо, через 100 років, багато речей буде легше робити у космосі, тому що ми будемо отримувати сонячну енергію у режимі 24/7», — поділився своїми думками Джеффрі Безос.

На питання, як далеко він готовий зайти, бо потрібні не лише модулі, а й ровери, розрахунки та купа всього іншого, засновник Amazon відповів:

«Ми зробимо все, що треба, хай там скільки часу на це піде. Та сподіваюся, що інші також будуть працювати задля спільної мети».

Безос має понад 130 мільярдів доларів. Щоб фінансувати Blue Origin, щороку він переводить у готівку акції Amazon на суму 1 млрд $.

«Насправді станеться одне з двох. Або інші люди візьмуться за це, або у мене закінчаться гроші».

«Мені здається, що мине якийсь час, перш ніж у вас забракне грошей», — зазначив модератор зустрічі Алан Бойл.

«Будемо сподіватися», — відповів Безос, посміхаючись.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти