Чи знаєте ви, на скільки розмірів росте дитина від 1-го до 3-х років? На цілих 5! Не дивно, що одягу на неї не настачиш.

Щойно купили немовляті повзунки, а за два тижні вони на нього вже не налазять — ця ситуація знайома багатьом батькам.

Добре, якщо є старші брати-сестри, можна хоча б щось доносити за ними. А якщо ні? Гроші на вітер!

Рік тому старша сестра лондонського інженера-авіаконструктора Райана Ясіна пожалілася йому, що мусить витрачати щонайменше 2 тис. фунтів на рік на одяг для сина.

І що більшість шмаття виявляється майже не ношеним: хлопчик одягає курточку у травні щонайбільше 6-7 разів, а у вересні йому вже потрібна нова.

Адже малюк швидко росте, а одяг — ні, на жаль.

Винахід

Райан Ясін, який наразі не має власних дітей, перейнявся проблемою сестри і вже за рік, несподівано для всіх і себе самого, дебютував у якості модного дизайнера, виставивши на суд публіки свій винахід — одяг, здатний збільшуватись на 3, а то й 4 розміри, не втрачаючи при цьому естетичного вигляду.

Чи варто дивуватися, що дизайнерську ідею Ясіна зустріли оплесками не лише батьки, а й науковий світ.

Його нагородили престижною премією Дайсона, що діє у 23-х країнах; нею відзначаються творчі рішення для вирішення глобальних проблем із довкіллям. А новий одяг, до всіх його переваг, ще й виготовлено з натуральних компонентів.

«Petit Pli» – так називається нова лінія найпрогресивнішого у світі дитячого одягу. Сам Райан називає його «Оригамі», адже тканина сконструйована за принципом цього мистецтва: вона сплісирована у кілька вимірів, як клаптик паперу в оригамі, і здатна розкриватися, не пошкоджуючись.

Тому одну й ту ж саму курточку можна одягнути як на 3-річного, так і на 6-річного малюка. До того ж, тканина для одягу-оригамі є цупкою, водонепроникною, проте не паркою, а найголовніше — чудово переться у звичайній пральці, не пошкоджуючись.

Одяг має захист від води і, як жартують розробники, від дітей

На врученні премії Райан Ясін розповів, що розробив свій «Petit Pli», використовуючи так званий негативний коефіцієнт Пуассона (збільшення поперечних розмірів ізотропного тіла під час деформації), про який він дізнався у Лондонському Імперському коледжі, навчаючись на інженера.

Йдеться про те, що при розтягуванні деякі матеріали-аускети стають густішими і можуть розширюватися водночас у двох напрямках.

Дотепер це явище використовували для розробки авіаційних конструкцій, а в медицині — для виготовлення кардіологічних стентів та біомедичних імплантатів. А тепер маємо ще й смарт-одяг.

Наразі Ясін розробив понад 500 прототипів для Petit Pli і планує використати свою премію для масового виробництва одягу-оригамі.

Інженер каже, що веде переговори з великим роздрібним продавцем, і сподівається, що перший такий одяг буде продаватися у Великобританії уже наприкінці літа.

Коменти