Як відомо, головні конкуренти на ринку мобільних платформ – це iOS та Android. Але мало хто пам’ятає, що колись у них був третій суперник від Microsoft, який встиг двічі програти цю битву та випасти з ринку.

Першою була лінійка смартфонів Nokia Lumia на базі операційної системи Windows Phone 8.1, розроблена ще 2010 року. Друга — та сама Lumia, тільки на базі нової Windows 10 Mobile і випущена вже під брендом Microsoft.

Нині віндовсфони займають менше ніж десять відсотків ринку, а компанія Білла Ґейтса заявила про припинення підтримки цієї мобільної платформи.

Зізнаюся, що свого часу я встиг купити Люмію і досі є власником цього девайса. Що змусило мене зробити такий вибір, я не знаю.

Це була любов із першого погляду, за яку я здатен пробачити смартфону всі баги та відсутність оновлень.

Крім мене, є ще й інші фанати цього бренду. Вони залишилися відданими Майкрософту навіть після того, як Білл Ґейтс плюнув їм в обличчя, заявивши, що сам користується Андроїдом.

«Кажуть, що існують таємні товариства поціновувачів віндовсфонів. Вони збираються вечорами в заздалегідь домовленому місці, обговорюють інсайдерські новини компанії та п’ють какао».

І ось днями сталося дещо дивне. Мій телефон посеред ночі почав видавати химерні звуки та блимати. Голосова помічниця Cortana взагалі заговорила з британським акцентом.

І поки я визначався, кого викликати — дільничного чи екзорциста, на екрані тим часом з’явилися анімаційні шестерні. Це означало, що прийшло оновлення.

На хвилі радощів я одразу пірнув в інтернет та інсайдерські телеграм-канали, щоб дізнатися, що там нового у Microsoft. Ось що мені вдалося знайти.

Голова компанії Сатья Наделла раніше заявляв, що Microsoft розробляє новий революційний пристрій, який не має аналогів і зможе розширити екосистему Windows. Уже кілька років ходять чутки про розробку нового смартфона Surface Phone, у якого буде три особливості.

  1. Перша — апарат матиме одразу три екрани та форму трансформера. Його можна буде розкласти на невеликий планшет або ноутбук.
  2. Друга — це операційна система. Microsoft буде використовувати повноцінну Windows 10 із додатковою графічною оболонкою Andromeda OS.
  3. Третя особливість Surface Phone полягає в залізі. А саме — у восьмиядерному процесорі Qualcomm Snapdragon 850, котрий є розігнаною версією Snapdragon 845.

Тобто десктопна версія Windows 10 буде працювати на базі ARM. Це дозволить користуватися девайсом як телефоном, або як повноцінним комп’ютером, залежно від ситуації.

За виробництво смартфонів береться Dell, проте жодного логотипу компанії на мобільному пристрої не буде, а перші моделі випустять вже до кінця 2018 року.

HoloLens

Microsoft також активно працює над новою моделлю окулярів змішаної реальності HoloLens 2. Унікальність цьому пристрою забезпечить окремий чіп для роботи штучного інтелекту, в результаті чого виросте його продуктивність та незалежність від хмарних обчислень.

Поки що цим чудом техніки користуються штатні працівники компанії Microsoft, котрі виклали за це по 3000$ із власної кишені. Також відомо, що автоконцерн Ford використовує ці окуляри для проектування та дизайну автомобілів.

Скільки в майбутньому будуть коштувати чудо-окуляри для пересічного споживача, сказати важко. Проте іграшка буде не з дешевих, тому до нічних клубів у ній краще не ходити.

Головний розробник HoloLens Алекс Кіпман стверджує, що сучасні смартфони — це вже пережиток минулого, просто ми ще цього не усвідомили. А майбутнє — за змішаною реальністю.

Людина кількох слів і заплутаних дій. Альтруїст, мікроблогер, нонконформіст. Автор телеграм-каналу «Груз 250».

Коменти