Дослідники зі Стенфордського університету та Сеульського національного університету створили штучну сенсорну нервову систему, яка потенційно може дозволити роботам та роботизованим протезам відчувати об’єкти на дотик. Імовірно, вона буде знаходитися під штучною шкірою пристрою.

Система складається з трьох компонентів. Перший — це сенсорний датчик, який фіксує навіть ледь відчутну силу. Отриманий сигнал скеровується до гнучкого електронного нейрона, який зі свого боку стимулює штучний синаптичний транзистор, змодельований за зразком синапсу людини. (Де синапс — це зона контакту між відростками нервових клітин та іншими клітинами).

«Біологічні синапси можуть передавати сигнали, а також зберігати інформацію для простих рішень. У нашому штучному нерві ці функції виконує синаптичний транзистор», — зазначив Тай Ву Лі з Сеульського національного університету.

Дослідники провели низку експериментів, які показали приголомшливі результати. Наприклад, складний штучний нерв зміг розрізнити літери шрифту Брайля. Окрім цього, були досліди з лапкою таргана, яку з’єднали з тілом через синаптичний транзистор.

Нервова система комахи реагувала на дотики різної сили так, ніби це був єдиний організм.

Наразі робота над технологію все ще в зародковому стані. Та дослідники впевнені, що у майбутньому носії протезів будуть відчувати штучні кінцівки, як свої рідні.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти