Управління продовольства і медикаментів США (FDA) схвалило програмне забезпечення зі штучним інтелектом для діагностики переломів зап’ястя у дорослих пацієнтів. Здається, лікарям, як і всім іншим, треба серйозно замислитися над своїм майбутнім, де за них працюватимуть роботи зі ШІ.

Так, поки що програма OsteoDetect, створена нью-йоркською компанією Imagen, не здатна самотужки поставити діагноз. Вона лише допомагає фахівцям, позначаючи ймовірне місце перелому на зображенні.

«Алгоритми штучного інтелекту мають величезний потенціал для того, щоб допомогти медичним працівникам діагностувати і лікувати захворювання. Зокрема й OsteoDetect», — зазначив Роберт Окс, в.о. заступника директора Управління з лабораторної діагностики та радіологічного здоров’я у FDA.

OsteoDetect аналізує рентгенограми зап’ясть, використовуючи методи машинного навчання. Перш ніж пройти випробування, програма вивчила близько тисячі рентгенівських знімків, аби потім швидко і безпомилково визначати місце травми.

ШІ аналізуватиме рентгенівські знімки, щоб виявити можливі переломи

ПЗ можна скористатися для надання як першої невідкладної допомоги, так і спеціальної, наприклад, в ортопедії (розділ хірургії, що лікує викривлення хребта і кінцівок, які є результатом вроджених дефектів, вад розвитку та наслідком травм або захворювань, — ред.).

Однак розробники підкреслюють, що OsteoDetect — лише допоміжний інструмент.

Аби отримати схвалення FDA, Imagen надала результати власних досліджень, в яких програма визначала переломи нарівні з фахівцями. Зрештою виявилося, що OsteoDetect допомагає швидше визначити не лише місце перелому, а і його тип.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти