Чого тільки не друкують на тому 3D-принтері: електрокари, їжу, вуха і навіть людську шкіру! Та, здається, це лише початок і вчені й надалі нас дивуватимуть. Ось, наприклад, дослідники Ньюкаслського університету днями надрукували рогівку, а це означає, що в мільйонів людей, які чекають на трансплантацію рогової оболонки, з’явилася надія.

Використовуючи 3D-біопринтер, професор Че Коннон і його команда змогли об’єднати здорові стовбурові клітини рогівки з колагеном і альгінатом (тип цукру, який іноді використовується для регенерації тканин), щоб створити «біо-чорнила». Цей матеріал дозволяє відтворити форму людської рогівки всього за 10 хвилин.

Рогівка відіграє важливу роль, захищаючи наші очі від бруду і бактерій. Однак це зовнішня оболонка, а тому вона дуже вразлива і її легко пошкодити. У всьому світі десь 10 млн людей мають різні інфекційні хвороби очей (наприклад, трахому), які можуть призвести до сліпоти. Уникнути цього можна, пересадивши рогівку, але трансплантатів на всіх не вистачає. А нова технологія допоможе вирішити цю проблему.

«Наш унікальний гель — комбінація альгінату і колагену — досить жорсткий, щоб зберігати форму, і водночас досить м’який, щоб його можна було видавити із 3D-принтера», — розповів Че Коннон.

За словами професора, кожна рогівка унікальна, бо її створюють під конкретного пацієнта. Для цього треба лише просканувати ушкоджене око.

На жаль, поки невідомо, коли ця технологія стане доступною. Наразі її випробовування тривають.

«Та головне, що ця технологія працює», — каже пан Коннор.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти