Це сталося! Microsoft опустилася на самісіньке дно… аби звідти роздавати інтернет! На межі Північного моря і Атлантичного океану, там, де розташовані Оркнейські острови (Шотландія), компанія почала тестувати свій підводний центр обробки даних. Перший у своєму роді.

Відомо, що цей об’єкт — лише частина глобального задуму Microsoft під назвою Natick. Його ідея — створення подібних центрів (необов’язково підводних), які можна розгорнути протягом 90 днів у будь-якому куточку планети, під’єднати до поновлюваних джерел енергії та забезпечити людей інтернетом.

Загалом створити підводний дата-центр у Microsoft придумали ще 2014 року. За три роки, аби підтвердити концепцію, компанія побудувала корабель із серверами біля берегів Каліфорнії. Об’єкт працював протягом 105 днів.

І ось настав час зануритися. Днями на глибину 36 м опустили 12-метрову капсулу, схожу за розмірами на вантажний контейнер. Усередині — 12 стелажів і 864 сервери. Їх вистачить для зберігання 5 млн фільмів. З іншого боку, цей дата-центр доволі маленький, бо кількість серверів подеколи сягає 80 тис. од.

Капсулу збирала французька компанія Naval Group, яка спеціалізується на будівництві підводних човнів. Вона ж розробляла систему охолодження.

Об’єкт отримує живлення через підводний кабель, прокладений з Оркні, регіону Шотландії. Власне, це і є відповіддю на неозвучене питання — чому дата-центр роздає інтернет саме жителям Оркнейських островів. Бо тут розташовано Центр досліджень у галузі відновлюваних джерел енергії. Місцеві перетворюють на електрику енергію вітру, а також припливів та відливів.

Протягом наступного року команда Microsoft буде стежити за роботою дата-центру, звертаючи особливу увагу на енергоспоживання, рівень внутрішньої вологості, температуру.

У компанії зазначають, що це лише експериментальний проект, тому не факт, що у майбутньому подібні об’єкти стануть звичайним явищем.

«Якщо ви вирушили на Місяць, є велика ймовірність, що до нього ви так і не дістанетеся. Звісно, добре, якщо вам це вдасться, та, попри ймовірність невдачі, ви багато чому навчитеся під час цієї подорожі», — зазначив Пітер Лі, представник Microsoft.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти

Богдана

Не кидайтеся капцями, якщо питання дурне, але чи не шкодитимуть такі дата-центри підводним мешканцям?
Трансляція штучних хвиль і все таке 🤔

Назар Токар

Хороше запитання, але у будь-якому разі вони шкодять: або надземним, або водним тваринам.