Нещодавно ми писали про те, що на Червоній планеті дослідники NASA знайшли органічні молекули, яким десь 3 млрд років. Вони вказують на те, що принаймні колись на Марсі було життя. Та висновки робити ще зарано. Точнішу інформацію вчені отримають, коли знайдені зразки дослідять у лабораторії NASA тут, на Землі. На жаль, це станеться не раніше 2020 року.

На початку червня марсохід Curiosity знайшов у древніх породах органічні молекули. Окрім цього, вчені отримали інформацію про сезонні коливання рівня метану в атмосфері Марса. Самі по собі ці знахідки не є доказом того, що на цій планеті є чи було життя, бо їхню наявність можна пояснити альтернативними, небіологічними процесами, кажуть у NASA. А втім, учені отримали хороший імпульс, щоб продовжити роботу.

«Завдяки цим знахідкам, ми будемо зі ще більшим ентузіазмом шукати докази життя на Марсі. І я певен, що під час наших місій, як теперішніх, так і майбутніх, нас чекають ще більш захопливі відкриття», — зазначив Томас Зурбухен, науковий співробітник NASA.

Одна із запланованих місій — це доставка зразків на Землю. Бо, як підкреслюють дослідники, тільки в лабораторних умовах можна зробити більш конкретні й точні висновки про знайдені органічні молекули.

У серпні 2017 року пан Зурбухен презентував концепцію, яка мінімізує обсяг інфраструктури, необхідної для повернення зразків із Марса. Але тоді мова йшла про кінець 2020 року.

Після знахідки Томас Зурбухен зазначив, що концепція все ще вивчається, тобто чіткого плану дій досі немає. Він додав, що марно очікувати на оприлюднення відповідної стратегії до кінця наступного року.

2019 року в бюджеті NASA на повернення зразків закладено 50 млн $.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти