Ми вже неодноразово писали про світову боротьбу із пластиком. Наприклад, у Нідерландах працює перший у світі магазин без пластикових упаковок. У Британії хочуть заборонити вологі серветки. Тайвань відмовився від безкоштовних пластикових пакетів. Хочеться вірити, що Україна теж розпочне впровадження таких нормативів. А поки маємо різноманітні проекти заміни одноразового посуду з пластикового на екологічно безпечний.

Почнемо з Сумського національного аграрного університету, де науковці  створили органічну біоупаковку. Свою технологію вони вже презентували на конкурсі стартапів від Міністерства освіти та науки України, де вона отримала «срібло». Окрім цього, команда СНАУ брала участь у всесвітньому конкурсі стартапів Packbridge, який нещодавно пройшов у шведському місті Мальмо.

Отже, дослідники створили унікальний матеріал, стійкий до вологи та високих температур. Після використання його можна викинути, і вже за 6-9 місяців він перетвориться на добрива.

«Якщо додати до складу стаканчика натуральні барвники, наприклад, із моркви, то ми отримаємо стаканчик кольору моркви. Якщо додати, наприклад, цедру лимона, ми можемо отримати стаканчик, який пахне лимоном», — розповів журналістам Дмитро Бідюк, один з авторів проекту.

Далі учені хочуть створити з екобезпечного матеріалу повний комплект посуду, а також різноманітні упаковки.

Водночас в Одесі одноразовий посуд хочуть робити з… очерету. Таку ідею на власній кухні втілює професор Яків Верхівкер із Одеської національної академії харчових технологій. Він подрібнює очерет, пропускаючи через спеціальну дробарку. Потім обробляє і заварює цю тирсу. Після чого — пресує.

Отриманий матеріал виявився легким, пластичним та стійким до вологи. Наразі пан Верхівер очікує на техніко-економічне обґрунтування, від результатів якого залежить подальша доля розробки.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти