Парасолька — така корисна у дощову погоду і така незручна, бо сама себе нести не може. Чи вже може?! Ось в Японії презентували прототип летючої парасольки, яка захищає свого господаря в автономному режимі від променів сонця, а у майбутньому — від крапель дощу.

Пристрій, який вже прозвали «дронбрелла» (від слів drone і umbrella, тобто «парасолька»), розробила компанія Asahi Power Services. Як вже можна було здогадатися, захисну конструкцію японці закріпили на безпілотнику. За основу вони взяли DJI Mavic Pro.

Важить така парасоля 5 кг. Її ширина — 150 см. За інформацією різних видань, на одному заряді вона може працювати або 5 хв, або 20 хв. Хай там як, а розробники хочуть зменшити загальну вагу пристрою та збільшити час його роботи до години.

«Я вирішив створити її («дронбреллу», — ред.), бо не люблю тримати парасолю», — розповів Кенджі Сузукі, президент компанії.

За його словами, перший прототип був максимально простим — безпілотник із примотаною до нього звичайнісінькою парасолькою.

«Наразі ми тестуємо прототип третього покоління і намагаємося подолати технічні проблеми, щоб він зависав над головою користувача та рухався за ним, коли той буде пересуватися», — каже пан Сузукі.

Для того, аби опікуватися головою лише свого господаря, дрон має спеціальну камеру та штучний інтелект. (Хоча у промо-відео безпілотником керують за допомогою контролера).

Через посилення правил щодо користування БПЛА, «дронбреллою» планують користуватися у закритих приватних зонах, наприклад, таких, як гольф-клуби. У продажу цей апарат може з’явитися 2019 року. Навіть вже є орієнтовна ціна — 275$.

Та окрім доволі скромної витривалості (навіть анонсованої години для гри у гольф, вочевидь, буде замало) є ще купа завдань, які треба вирішити: мінімізувати шум від гвинтів, зробити безпілотник максимально стійким до поривів вітру, плюс він мусить вміти розпізнавати інші перешкоди. Хоча з останнім пунктом, здається, проблем не буде. Нагадаємо, що у Каліфорнії створили дрон, який має штучний інтелект та вміє маневрувати у складних ландшафтах.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти