Коли американець Піт Екерт почав втрачати зір, то вирішив, що хоче виразити свої почуття через мистецтво. У свої двадцять він проводив дні за малюванням і різьбленням по дереву, але згодом спробував себе у фотографії, і став всесвітньо відомим фотографом.

Піт часто просив дружину розказати йому, що вона бачила на його малюнках, але з часом вирішив, що краще буде спрямувати зусилля на фотографію.

Коли я тільки взявся за це, цифрове фото ще майже ніхто не використовував, — розказав Піт у бесіді з журналістом CNN Оскаром Голландом. — Я заходив купити кілька плівок для фотоапарата, а згодом приходив і розпитував продавця, що вийшло на знімках. Так я вчився.

За два десятиліття після повної втрати зору Екерт став відомим фотографом. Він створює яскраві й дещо таємничі роботи. Їх можна побачити на сторінках Playboy або у рекламній кампанії Volkswagen.

Рекламна кампанія для Volkswagen, знята Пітом Екертом

Граючи зі світлом

Свої перші фотокроки Екерт робив, гуляючи вночі з собакою і фотографуючи статуї. Хоча це й було цікаво, але Піт шукав інші об’єкти для своїх робіт.

Фотографувати статуї не дуже чесно, адже це вже витвори мистецтва, — розказує Піт. — Я натомість шукав візуальний спосіб показати, що таке сліпота.

З часом Екерт винайшов спосіб передачі своїх емоцій через примарні фігури та розмиті лінії. Експериментуючи зі світлом та витримкою, він будує в уяві кадр і приблизно знає, як виглядатимуть об’єкти.

Фото Екерта — це не просто метафори. Багато з них в буквальному сенсі показують, як він бачить світ

Піт на слух дізнається, як розташовані об’єкти, запам’ятовуючи місце кожного з них. Він жартома порівнює себе з кажаном, що орієнтується вночі завдяки ехолокаторам. «Люди часто запитують мене, як я розумію, що час зупинитись і не додавати більше деталей до фото». Їм важко уявити, що в уяві у мене вже є детальна картина того, що буде на фінальному кадрі, тож я відповідаю, що зір не є таким вже необхідним».

Екерт пояснює, що спочатку він створює картину в уяві, використовуючи звук і дотик, щоб зрозуміти, як розташовані об’єкти

Більшість робіт Піт створює у домашній студії свого будинку в Сакраменто (Каліфорнія). Натомість свій «автобусний» фотосет Екерт створив, фотографуючи незрячих людей у громадському транспорті.

Ви можете почути, як звучить той чи іший об’єкт. Візьміть, наприклад, дорожній знак «Стоп» — коли віє сильний вітер, знак вібрує. Я слухаю його і малюю в уяві, як він виглядає.

Піт слухає, як звучать речі, потім бере їх до рук, щоб співвіднести звук із тим, який цей об’єкт на дотик. Екерт порівнює цей процес із навчанням дитини.

«Спочатку діти бачать дуже погано, але згодом вони вчаться розуміти, які слова відповідають тим чи іншим об’єктам, і ті об’єкти стають для них більш реальними», пояснює Піт.

Одна з секцій мозку не використовується у сліпих людей, сказав він. Піт впевнений, що мозок передає функції цієї частини в інше місце. Вже 20 років він активно навчав свій мозок сприймати навколишній світ через звук, дотик та візуальну пам’ять.

Більше робіт можна знайти на сайті Піта Екерта на peteeckert.com.

Коменти

Игорь Хабурский

Цікаво