Справа, започаткована Татищевим, мала і має дотепер фантастичний успіх. Адже його концепція підводила «наукове» підґрунтя, легітимізувала в очах внутрішніх споживачів та закордонних спостерігачів претензії російського романівського, а згодом і російського лєнінсько-сталінського режимів на регіональне й світове панування.

При чому тут шо? (© Р. Скрипін)

Схема, розроблена Татищевим, благополучно дожила до наших днів. Вона продовжує отруювати мізки та душі, обґрунтовувати просто-таки історичну невідворотність та освячену небесною благодаттю необхідність подальшого існування нашого народу в модернізованому радянському концтаборі. В концтаборі, на вхідних воротах якого постійну вивіску «СРСР» змінили на тимчасову — «Русскій мір».

Так би й труїли, якби не одне «але». На цьому «але» наголосив провідний український медієвіст, доктор історичних наук, член-кореспондент НАН України Олексій Толочко.

Член-кореспондент НАН України Олексій Толочко

Про це та інші «але» кожен охочий може прочитати в книзі «История Российская» Василия Татищева: источники и известия».

Квінтесенція у передмові, цитую: «История Российская» — самая большая (и, судя по продолжительности — самая успешная) мистификация в русской истории».

Данило.

Історик, телеведучий, заслужений журналіст України, доктор історичних наук. Веду авторський телеграм-канал.

Коменти