У темні часи, коли замість гумору нас годували «Аншлагами», одним із найпоширеніших був анекдот про зозулю, яку тероризували питанням «скільки мені залишилося жити?». До чого такий вигадливий вступ? Нещодавно нейромережа, створена Google, змогла передбачити смерть пацієнтки з більшою точністю, ніж спеціалізоване медичне обладнання.

За інформацією журналістів Bloomberg, до однієї з лікарень США потрапила жінка з раком молочної залози на пізній стадії — рідина вже була в її легенях. Після рентгену та відповідних аналізів лікарняні комп’ютери порахували, що ймовірність смерті пацієнтки під час перебування у лікарні становить 9,3%. Потім алгоритм Google на основі 175,639 різноманітних параметрів оцінив ризик летального кінця у 19,9%. За кілька днів жінка померла.

В опублікованому звіті про смерть підкреслюється медичний потенціал нейронних мереж у відповідних прогнозах. Йдеться не лише про ймовірність смерті, а й про те, скільки часу людина проведе у медзакладі, коли її випишуть, які шанси повторного звернення до лікарів.

Що цікаво, алгоритм Google зміг отримати інформацію із важкодоступних (для комп’ютерів) джерел: нотаток, збережених у форматі PDF, або зі старих діаграм. При цьому аналіз був швидшим та точнішим за наявні методи.

Окрім цього, система може показати, на підставі яких фактів вона зробила свої висновки.

За словами Джеффа Діна, старшого наукового співробітника команди Google Brain, наступний крок — це впровадження такої системи прогнозування у лікарнях.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти