Туреччина слідом за Білоруссю вирішила створити перший національний електрокар. Уряд планує вкласти у виробництво 3,7 млрд $. Про це розповів Фарук Озлю, міністр науки, промисловості і технологій Туреччини.

«Ми вже визначилися з основними параметрами проекту. В його межах ми хочемо випустити 200 тис. авто. Йдеться про 5 моделей. Усі вони працюватимуть на електриці, як це й планувалося від початку», — зазначив він.

У довгостроковій перспективі реалізація задуму має принести 58,8 млрд $.

«До того ж, ми створимо до 20 тис. робочих місць», — додав пан Озлю.

Про характеристики майбутніх автомобілів поки нічого невідомо. Єдине, що озвучив міністр — вони будуть класу B і С, тобто «Small cars» та «Medium cars» відповідно. Потенційні покупці — громадяни із середніми доходами й вище.

«Наші електрокари будуть якіснішими та дешевими, ніж закордонні аналоги. Ми зробимо все можливе, аби ціни відрізнялися щонайменше на 5% на користь наших машин», — розповів Фарук Озлю.

У листопаді минулого року президент Туреччини Реджеп Ердоган оголосив про те, що прототип першого авто, який збиратимуть в Анкарі, презентують 2019 року, а на ринку він з’явиться ще за два роки.

Наразі пан Озлю підтвердив цю інформацію, окрім місця, де відкриють виробництво.

Досі в Туреччині не було власної компанії, яка б випускала машини. Саме тому 31 травня цього року уряд підписав угоду із місцевими компаніями, виробниками автозапчастин, про створення спільного підприємства. В результаті Anadolu Group, BMC, Kok Group, Turkcell та Zorlu Holding отримали по 19% акцій кожна. Ще 5% має Союз торгових палат і товарних бірж Туреччини.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти