Увага всім, кому не сподобалися останні епізоди Star Wars! Президент США Дональд Трамп доручив міністерству оборони та Пентагону розпочати процес реорганізації збройних сил, аби створити новий підрозділ — космічні війська. З одного боку, це рішення має підтримати Конгрес. З другого — у кулуарах Білого дому кажуть, що генералам хід думок Трампа до вподоби, а тому вони підтримають цю ініціативу.

Про своє розпорядження президент повідомив на засіданні Національної ради з космосу. За його задумом, «зоряний десант» буде шостим підрозділом збройних сил США, окремим та рівним ВПС.

За інформацією Space News, останніми місяцями Трамп уже кілька разів згадував про своє бажання мати такий рід військ. Загалом реакція була схвальною, що й підштовхнуло його до активніших дій.

Що буде далі? Конгрес має внести зміни до пункту 10 Кодексу Сполучених Штатів, у якому йдеться про ролі і завдання збройних сил.

«Президент пропонує, але останнє слово за Конгресом», — каже Даг Ловерро, колишній заступник помічника глави Пентагону з питань космічної політики.

За його словами, Закон про захист національної оборони-2019 (National Defense Authorization Act), в якому закладаються гроші на фінансування військової галузі, нині проходить законодавчий цикл. Тому в ньому ще може з’явитися пункт, який дасть зелене світло створенню космічних військ. Та все одно Конгрес мусить дати Міністерству оборони хоча б один-два роки для такої величезної реорганізації, каже пан Ловерро.

Окрім цього, виступаючи в Білому домі, Трамп поділився своїми побоюваннями щодо Китаю та Росії, які, на його думку, зазіхають на домінування США у космосі. Тому створення підрозділу «штурмовиків» у поєднанні із дослідницькою роботою NASA та приватних компаній насамперед «потрібні для психіки нації».

«Також це важливо і з фінансової точки зору, і з точки зору розвитку нашої армії… Ми не хочемо плентатися десь за Китаєм або Росією чи іншими країнами. Ми будемо в лідерах», — зазначив Трамп.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти

Андрій

Росія зробила простіше – просто перейменувала свої ВПС на ВКС (здається поєднавші авіацію з ракетними військами стратегичного призначення). Нічого не змінилось, але назва тепер огого :)