Кожен бачить власну екологічну місію по-своєму. Одні сортують сміття, інші відмовляються від пакетів та посуду з пластику. Але таких свідомих людей замало, щоб докорінно змінити ситуацію із забрудненням довкілля. Тому є треті, які вдаються до різноманітних перфомансів, аби перших та других ставало більше.

Ось, наприклад, подружжя з Нідерландів планує проїхати через усю Антарктику, використовуючи лише «зелені» технології.

Задум належить Едвіну та Лейзбет тер Велде, засновникам проекту Clean2Antarctica. У грудні 2018 року вони хочуть встановити рекорд, підкоривши Південний полюс лише за допомогою «чистих» технологій. А саме — автомобіля з переробленого пластику, надрукованого на 3-D принтері.

Живлення він отримуватиме від сонячних панелей.

«Наша мета — привернути увагу людей. Вони (подружжя тер Велде) хочуть бути першими, хто проїде на такому авто через Антарктику. Так вони хочуть поставити питання: «Що ми будемо робити із вашим пластиком?», — зазначив Геррі Сміт, прес-секретар некомерційного фонду.

Подорож триватиме 40 днів при температурі -30ºС. На реалізацію цього задуму вже зібрано 1 млн євро. Та кампанія зі збору грошей триває, бо подружжя хоче доправити 120 молодих людей з Амстердама на місце старту.

Організація працює із молоддю, щоб популяризувати так звану кругову економіку, в якій предмети або заново використовуються, або переробляються.

«Сам пластик не є проблемою. Проблема в тому, як ми його використовуємо. І ми несемо відповідальність, а не уряд», — каже пан Едвін.

Роздруковане авто, як можна побачити на відео, вже протестували в Ісландії.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти

Роман

Хм… Проект “Clean2Antarctica”, а написано “… встановити рекорд, підкоривши Південний полюс”. Хiба не Пiвнiчний?

Назар Токар

Антарктика на півдні планети, все правильно