У найближчі 30 років відновлювана енергія забезпечить 50% людських потреб у всьому світі. Водночас вугілля майже лишиться своєї частки на ринку. Такий оптимістичний прогноз зробили експерти в межах звіту Bloomberg New Energy Finance, повідомляє Business Insider.

Згідно з дослідженням, головні досягнення у галузі відновлюваної енергетики будуть пов’язані з удосконаленою технологією виробництва акумуляторів. Бо саме вони дозволяють накопичувати та використовувати енергію, отриману від сонця або вітру. Аналітики зазначають, що вартість звичайних літій-іонних батарей, які використовують в електромобілях, вже знизилася майже на 80%. Падіння триватиме, оскільки дедалі більше компаній переходять на електрокари власного виробництва.

Окрім цього, до 2050 року знизиться вартість установки сонячних станцій — на 71%, а вітряних — на 58%.

Звісно, у цій битві за енергетичне домінування будуть і ті, хто програє. Насамперед це стосується вугілля. За 30 років на нього припадатиме лише 11% забезпечення всіх енергетичних потреб. Наразі ця частка значно вища — 38%.

Дослідники зазначають, що це відбудеться попри позицію президента США Дональда Трампа, який підтримує вугільну промисловість. Близько 40% вугільних електростанцій США або вже закриті, або позначені як ті, на чиїх воротах незабаром повісять замок.

Загалом у Bloomberg очікують, що в період із 2018 по 2050 рік у відновлювальну енергетику буде інвестовано 11,5 трлн $. З них 8,4 трлн $ підуть на сонячну енергію та енергію вітру. Ще 1,5 трлн $ — на альтернативні джерела енергії, ядерні та гідроенергетичні.

З повним звітом Bloomberg NEF можна ознайомитися тут.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти