Ми вже писали, що Ілон Маск вважає штучний інтелект найбільшою загрозою для людства. Минуло лише кілька місяців, а вже з’явилося багато підстав вважати слова цього генія пророчими. І ось кілька причин.

Своїми досягненнями в галузі штучного інтелекту нещодавно похвалилася компанія Google, презентувавши нового голосового помічника Duplex, який зможе виконати різні доручення телефоном замість вас. А щоб не бути голослівними, представники компанії продемонстрували запис, як Duplex дзвонить у перукарню і записується на стрижку.

Голос і манера розмови робота були настільки наближеними до людських, що по той бік телефону ніхто й гадки не мав, що розмовляє з андроїдом. Після звинувачень в обмані в Google запевнили, що перед розмовою асистент буде представлятися роботом.

Далі справу до рук взяли гумористи й розглянули інші варіанти застосування цієї чудо-машини. Наприклад, асистенту доручили розірвати стосунки з дівчиною і подзвонити батькам, щоб попросити гроші. А ось що з цього вийшло.

Коментатори пропонували влаштувати розмову двох роботів і глянути, що з того вийде. Всі посміялись, а IBM взяла й перевірила. Її творіння, розроблене ще 2011 року під назвою Project Debater, є роботом, створеним спеціально, щоб сперечатися. Спочатку цей шматок залізного мозку проводив дебати з іншими роботами, але 2016-го вперше почав інтелектуальну дуель з людиною.

Дебати ці відбулися у Сан-Франциско, і андроїду вдалося подискутувати з ізраїльським ведучим Деном Зафіром.

Тема була: «Чи мусить держава виділяти кошти на вивчення космосу та телемедицину».

Глядачі, що стежили за процесом, навіть вирішили, що в одному з раундів Project Debater переміг ведучого. В цьому батлі робот опирався на офіційні джерела, цитуючи відомих політиків та цілі міністерства, і навіть аналізував тему робочих місць. Проте багато хто заявляє про недосконалість машини, пов’язану з багами. Робот, наприклад, часто дозволяв собі жонглювати аргументами, котрі зовсім не стосуються теми дебатів.

Тим часом на Лондонському кінофестивалі науково-фантастичного кіно представили фільм «Zone Out». Стрічку було повністю змонтовано штучним інтелектом, котрий називає себе Бенджаміном.

Дебютував робот-режисер два роки тому з картиною Sunspring, потрапивши тоді до десятки номінантів. Бенджамін взяв участь у 48-годинному марафоні разом із режисером Оскаром Шарпом і креативним інженером Google Росом Гудвіном, котрі завантажили в нейромережу кілька сценаріїв фільмів і дозволили машині створити фільм на їхній основі.

Але цього року Оскар Шарп дозволив штучному інтелекту працювати над фільмом самотужки. В результаті Бенджамін самостійно написав сценарій, вибрав необхідні сцени з уже готових фільмів і замінив обличчя акторів за допомогою спеціальної технології накладання облич.

Фільм вийшов повною нісенітницею, але дуже моторошною.

Так, в акторки у кадрі в певні моменти міняється лице і виростають вуса, а частину стрічки робот озвучує своїм голосом.

І хоч Zone Out не отримав визнання журі кінофестивалю, експеримент усе ж вийшов сучасним.

Враховуючи прогрес у розробці протезів кінцівок для людей, створення робота, максимально наближеного до людини, вже не за горами. А фільм «Я – робот» може з жанру фантастики стати реальністю.

Заходиш зранку у потяг Hyperloop, а у вагоні вже сидить натовп андроїдів із беземоційними лицями, і всі вони їдуть в першу зміну точити деталі на заводі Ford. Їхній начальник — така ж бездушна машина, яка не знає, що таке похмілля зранку в понеділок.

Такі роботи могли б принести багато користі суспільству: скажімо, стати рятувальниками, водолазами, саперами. Але, як і у кожної комп’ютерної системи, у них можуть бути баги, що призведуть до непередбачуваних дій. Що вже говорити про штучний інтелект, котрий може вчитися, розвиватися, аналізувати та просто йти своїм шляхом.

Добре це чи погано, ми не вгадаємо, технічний прогрес покаже. Тому нам залишається тільки запастись попкорном і спостерігати.

А поки що перегляньте той самий фільм, змонтований роботом Бенджаміном:

Людина кількох слів і заплутаних дій. Альтруїст, мікроблогер, нонконформіст. Автор телеграм-каналу «Груз 250».

Коменти