Декілька днів тому в мережі почали обговорювати «баг», який нібито підтверджує гіпотезу про те, що телеграм читає всі ваші повідомлення. Працює це так:

Коли ви хочете авторизуватися в telegram на новому пристрої — вводите свій номер телефону і вам у telegram-чат (якщо хоча б один ваш пристрій онлайн) приходить секретний код, який треба ввести в спеціальне поле, після чого ви вже авторизовані на новому пристрої.

Telegram неодноразово наголошував, що цей код — секретний і дуже важливий, а тому його, як і пін та CVV2-код банківської картки, не можна повідомляти абсолютно нікому.

Але деякі користувачі месенджера помітили — якщо секретний код, який вам присилає верифікований акаунт, відправити будь-кому через звичайний чат — цей код одразу стає недійсним.

Те, що секретний код анулюється, якщо його надіслано через звичайне листування — справді гарне підтвердження того, що ваші повідомлення можуть «моніторитися».

«Божечко, що ж це робиться? Telegram читає мої повідомлення», — одразу заголосили вони, навіть не бажаючи розібратись у ситуації.

Але оскільки ми з вами не такі легкодумні, нумо розберемося.

Насамперед слід розуміти, що Telegram — це хмарний сервіс із підтримкою секретних чатів. І, як у будь-якому хмарному сервісі, дані, які зберігаються на сервері, можуть бути тим самим сервером проаналізовані. І це логічно.

При тому, що в офіційному FAQ стверджується, що співробітники компанії не мають доступу до повідомлень.

Але водночас ключі дешифрування від секретних чатів зберігаються лише на кінцевих пристроях, які підключені до цього чату. А тому зміст листування може бути відкритий лише на цих пристроях.

Тобто: фактично сам сервер Telegram (але не люди) дійсно може аналізувати повідомлення, однак лише зі звичайних чатів. Інформація з секретних чатів суто технічно ніяк не може бути дешифрована.

Але навіщо це робити?

Без цієї «хмарної» складової більшості можливостей Telegram, за які ви його любите — не було б. Ми б мусили забути про миттєву синхронізацію між усіма пристроями, про чати на 100 000 учасників, про канали на мільйони підписників і про багато-багато іншого.

Саме якісна «хмарність» телеграму дозволяє йому бути тим, що нам подобається.

Я не хочу, щоб Telegram читав мої повідомлення

Використовуйте секретні чати.

Ця можливість існує спеціально для того, щоб ви могли бути певні: лише ви та ваш співрозмовник має доступ до цього листування. І навіть якщо якимось магічним чином злочинці отримають віддалений доступ до вашого акаунту — вони не зможуть побачити секретні чати.

На відміну від сотень інших сервісів, Telegram дає вам можливість вибору: ви хочете супергрупи/канали/синхронізацію/пошук по історії повідомлень/можливість ділитися геолокацією і все таке інше? Будь ласка, користуйтесь звичайними чатами й горя не знайте.

Вам потрібна анонімність, приватність і гарантія безпеки інформації? Без питань, до ваших послуг секретні чати.

І наостанок

Перш ніж робити гучні заяви або довіряти «сенсаційним заголовкам» — обов’язково перевіряйте інформацію самі, думайте своєю головою, запитуйте в спеціалістів і лише тоді вирішуйте, що вам потрібно. І нехай це буде ваше власне, свідоме рішення.

Пишу про космос, мистецтво і технології так, щоб це було варто читати. Ведучий та сценарист Tokar.Review.

Коменти