Як дізнатися, чи свіже це м’ясо, чи ні? Уважно подивитися на нього, принюхатися. Та зазвичай такі заходи не мають сенсу, бо «фахівці» за допомогою різноманітних барвників навчилися добре приховувати справжній стан продукту. Тому істина відкривається нам уже після трапези. І добре, коли організм зуміє очистити себе сам, без медичного втручання. Змінити ситуацію на користь споживача може NFC-датчик, здатний розпізнавати процес гниття.

Його створили учені із Нанкінського університету (Китай) та Техаського університету (США). У своїй науковій роботі вони розкрили принцип дії. Датчик із наноструктурованих провідних полімерів вбудовано у невелику плоску бирку. Він фіксує такі органічні речовини, як біогенні аміни (БА). Вони є у всіх харчових продуктах, що містять білки або вільні амінокислоти (рибні, м’ясні, молочні продукти, вино, пиво, овочі, фрукти, горіхи і шоколад). Ба більше, наявність біогенних амінів свідчить про те, що цей продукт зіпсувався і є непридатним для вживання.

Під час експериментів дослідники залишали NFC-датчики поряд зі шматками сирого м’яса на добу при температурі 30°C. Не найкращі умови для зберігання, тому не дивно, що наступного дня чіп фіксував таку кількість БА, яка вказувала на зіпсованість. Та процес гниття був на такій ранній стадії, що людський ніс ще не міг вловити неприємний запах. Інформацію про стан продукту можна було отримати через ту ж технологію NFC на свій смартфон.

Надалі вчені хочуть монетизувати розробку, запровадивши такі датчики у сфері торгівлі м’ясними продуктами. Лише за допомогою смартфона дистриб’ютор або кінцевий споживач знатимуть, чи свіже це м’ясо, чи ні.

↑ Тисни «Лайк», щоб читати нас у Фейсбуці

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти