Акумулятори від електрокарів здатні живити не лише транспорт, а й статичні об’єкти, байдуже якого розміру та енерговитратності. Доведено компанією Nissan та Johan Cruijff ArenA, найбільшим стадіоном у Нідерландах.

Johan Cruyff ArenA, який ще торік називався Amsterdam ArenA, —  це багатофункціональний майданчик місткістю 54 тис. осіб. Відкритий 1996 року, він є домівкою для футбольного клубу «Аякс». Та головне для нас, звісно, не це.

Днями стадіон отримав нову систему збереження енергії, яка складається зі 148 нових та уживаних батарей від машин Nissan LEAF. Загальна потужність комплексу — 3 МВт.

Мета такого оновлення — «більш надійне та ефективне енергопостачання задля поліпшення умов використання стадіону та голландської енергетичної мережі». У Nissan стверджують, що це «найбільша у Європі система зберігання енергії, яка використовує нові та вживані батареї від електромобілів для потреб комерційного об’єкта».

Проект є результатом співпраці таких компаній як Nissan, Eaton, BAM, The Mobility House та Johan Cruijff. Останній має підтримку Амстердамського фонду клімату й енергетики та Interreg.

«Завдяки цій системі ми можемо з більшим розумом використовувати енергію. Окрім цього, ми впевнені, що нам вистачить потужності, якщо раптом стадіон відключать від загальної мережі. Johan Cruijff ArenA є лідером серед інших стадіонів зі впровадження інноваційних технологій», — зазначив Хенк ван Раан, представник арени.

До речі, нідерландський стадіон має 4,2 тис. сонячних батарей, які можуть живити нову систему.

Раніше Nissan та її дочірня компанія 4R Energy Corporation об’єдналися з японським містом Намьє, щоб встановити там нові вуличні ліхтарі. Енергію вони отримують також від сонячних батарей та вживаних акумуляторів електромобілів Nissan LEAF.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти