Каскадер — професія, пов’язана з підвищеним ризиком. Якою вона буде у більш безпечному та технологічному майбутньому? Найімовірніше, людей замінять на CGI-моделі, або, якщо розшифрувати, на «зображення, згенеровані комп’ютером». Хоча є й інші варіанти. Днями компанія Disney презентувала роботів, які виконують карколомні стрибки. Що головне, їхні рухи під час виконання трюків дуже важко відрізнити від людських.

Студія, яка подарувала нам Міккі Мауса, короля Лева та інших, а також наразі володіє правами на «Зоряні війни» та на героїв коміксів Marvel, уже багато років працює у напрямі аніматроніки. Це методика, яку застосовують в кінематографії, мультиплікації, комп’ютерному моделюванні для створення спецефектів рухливих штучних частин тіла людини. Ось всі ці механізовані модельки з атракціону «Пірати Карибського моря» (так, потім він став основою для фільму, і не одного), які розмахують шаблею, крутять головою тощо, але не можуть зрушити з місця, — це і є приклад аніматроніки.

Але Disney зробила значний, а, головне, технологічний крок уперед. У межах проекту Stickman інженери компанії створюють людиноподібних роботів, які будуть виконувати повітряні трюки. За допомогою лазерних покажчиків, а також вбудованих акселерометрів і гіроскопів, ці роботи корегують положення свого тіла у повітрі.

За словами Моргана Поупа, наукового співробітника Disney, у деяких випадках аніматронні роботи рухаються занадто неприродно. Та коли вони опиняються у повітрі, таких відчуттів не виникає.

Поки невідомо, у яких саме тематичних парках можна буде побачити таких стрибунів. Та завдяки цьому відео неважко здогадатися, які костюми вдягнуть на цих роботів, — Людини-павука, Залізної людини та їхніх друзів із кіновсесвіту Marvel.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти