Цього року до Верховної ради було внесено кілька законопроектів, дію яких розтерміновано до 2030-х рр. Завдяки цим поправкам до Податкового та Митного кодексів вартість виробництва та роздрібні ціни на електромобілі можуть суттєво знизитися.

На ринку електромобілів важливу роль відіграє низка чинників: обслуговування й експлуатація, роздрібна ціна та безпосереднє виробництво на території України. Перед власниками електрокарів наразі стоїть два основних питання: скільки коштуватиме заміна акумулятора та де його купити.

Для бізнесу згадані вище поправки передбачають нульовий податок на виробництво електрокарів та комплектовання. Окреме місце в цьому законопроекті посідає скасування будь-яких податків на видобування літію. Чому це важливо?

Літієва лихоманка в Україні

Літій, або «біла нафта» не існує в природі в чистому вигляді, а тільки у сполуках з іншими елементами.

Запаси літію в Україні величезні, а основні родовища сконцентровані в граніті. Літій — це основна складова виробництва акумуляторів, тому з появою смартфонів та електромобілів ціни на нього почали стрімко зростати:

Додаємо до цього новини про те, як провідні європейські країни відмовляються від двигунів внутрішнього згоряння, і неважко спрогнозувати літієву лихоманку світового масштабу. Відкритим питанням є тільки місце України у лавах найбільших експортерів.

Не акумулятором єдиним?

Якщо депутати не повернуть обов’язкову сплату ПДВ при купівлі електрокара, то 18% податкової знижки та 5% при реєстрації стануть чинниками, що зменшать ціну та збільшать попит на електромобілі майже одразу.

Tax free 2017 року зменшило ціни на ринку в середньому на 17%. Тепер потрібно паралельно розвивати українську інфраструктуру для її адаптації до сучасних світових трендів.

Воно мені треба?

Іншим важливим чинником є цінності. Не ціни, а саме цінності. Людині, яка нелегально вирубує ліс у користувацьких масштабах і возить дрова додому старою «газеллю», дуже важко пояснити вигоду від електрокарів.

Наступна стадія — «калькуляторний» підхід. Якщо порахувати середню вартість у форматі грн/км, додаючи до цього ціну заміни акумулятора, результат, на жаль, може бути не таким вже й привабливим.

Так, електромобіль дешевший в обслуговуванні. Але, на жаль, зараз наш ринок на тій стадії, коли варто інвестувати гроші у власний транспорт, беручи до уваги цінності трохи іншого порядку.

До речі, про проблеми з акумуляторами для Leaf ми вже писали раніше.

Аналітика ринку електромобілів в Україні та світі

Коменти

Випадковий гість

Додаємо до цього новини про те, як провідні європейські страни (напевно мало б бути – ераїни) відмовляються від двигунів внутрішнього згоряння

Назар Токар

Дякуємо, пропустили.