Сучасна людина має багато технологій для покращення свого життя, але водночас бездумна культура споживання має свої наслідки. Одним з її проявів є виникнення так званих фатбергів або жирбергів — твердих та великих утворень у каналізаційних трубах, які складаються з жиру, пластикових відходів, ниток тощо.

Про масштаб явища говорить знахідка гігантських жирбергів у каналізаційних системах Лондону 2017 року. Вони загрожували проблемами з водопостачанням та блокуванням відходу води в разі повені.

Ми вже писали, що основною причиною засмічення стають вологі серветки (у всіх їх містяться волокна пластику). У рамках боротьби з засміченням пластиком британські можновладці хочуть змінити правила гри: змусити виробників писати роз’яснення на упаковці щодо утилізації серветок.

Велика жирна проблема: дослідники готуються до автопсії великого жирбергу, знайденого в Лондоні.

Нещодавно канадські вчені винайшли технологію з перетворення цього сміття на біопаливо. За їхнім методом жири та масла нагрівають до 90-110 градусів, додають перекис водню для розщеплення органіки та вивільнення жирних кислот. Після цього бактерії розщеплюють жирні кислоти, виробляючи звичайний метан.

Правильна комбінація температури та дозування пероксиду водню є ключем до успіху — говорить Аша Срінівасан, дослідник Університету Британської Колумбії.

Технологію можна використовувати в програмах очистки води в містах. Це також може бути корисним для фермерів, дозволяючи їм ефективніше обробляти відходи виробництва. Та за словами професора Чада Джафверта, ціна такої обробки буде високою, адже він потребує багато енергії для нагрівання матеріалів.

Вже почалися перші випробування системи в каналізації та на молочних фермах. Вчені очікують, що в найближчі два роки буде створена масштабна система з переробки сміття.

А от тут ви можете побачити частину жирбергу Whitechapel, яка стала експонатом Лондонського музею.

У 2017 році закінчив історичний факультет, але знайшов себе у медіа - здобуваю освіту журналіста у ХНУ ім. В. Н. Каразіна. Цікавлюся технологіями, медіа, економікою та політикою.

Коменти