Дедалі більше країн долучається до боротьби із пластиковою «заразою». Серед них може бути і Молдова. Наразі там хочуть заборонити тарілки, стакани, столове приладдя та палички з цього матеріалу, окрім біорозкладних. Юристи вже схвалили відповідні зміни та доповнення до чинної нормативної бази.

Згідно з проектом, продаж та використання одноразового посуду з пластику слід заборонити, починаючи з 1 січня 2021 року.

Штраф за порушення цих норм фізичною особою — від 3 тис. до 4,5 тис. лей (4,7 тис. — 7,1 тис. грн), юридичною — від 6 тис. до 12 тис. лей (9,4 тис. — 19 тис. грн).

Автори проекту пояснили, що вироби з пластику, які не підлягають вторинній переробці, є загрозою як для людей (через викиди під час утилізації), так і для тварин, які помилково сприймають відповідні предмети за їжу, а потім не можуть перетравити. Водночас розкладання пластику в природних умовах триває від 100 до 400 років.

Замінити пластик пропонують на папір, кукурудзяне борошно, органічні коноплі, цукор, пшоно, цукровий буряк, крохмаль, або на інші матеріали, які мають біорозкладні добавки.

Рік тому молдавський парламент проголосував за заборону використання пластикових пакетів. Норма почне діяти із 1 січня 2019 року. Її було ухвалено відповідно до екологічної стратегії на 2014-2023 рр., яка діє у країні.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти