Ми вже писали про наміри держави фінансувати вітчизняні стартапи через Центри підтримки технологій та інновацій — перший з яких уже відкрився у Львові. Наступною галуззю, якій наші можновладці нарешті вирішили простягнути руку матеріальної допомоги, стала безпосередньо наука. Спеціально для цього було створено Національний фонд досліджень. Грантова підтримка відповідного напрямку має початися вже 2019 року.

Фонд буде фінансуватися коштом держави, із добровільних внесків, зокрема, й від іноземних донорів, а також «з інших не заборонених законодавством джерел». Частка держави буде формуватися на підставі пропозиції Національної ради з питань розвитку науки і технологій, яку очолює прем’єр-міністр.

Яким буде бюджет цього Фонду, скільки грошової допомоги можна буде отримати в одні руки,— поки невідомо.

«Фонд розподілятиме кошти шляхом надання індивідуальних, колективних та інституційних грантів. Це означає, що система грантової підтримки буде гнучкою та даватиме більше можливостей для всіх українських науковців», — зазначила Лілія Гриневич, міністр освіти і науки України.

Загалом Фонд — це незалежна неприбуткова бюджетна установа, що буде підтримувати фундаментальні наукові дослідження, прикладні наукові дослідження і науково-технічні експериментальні розробки. Серед озвучених напрямків — підтримка проектів молодих вчених, розвиток дослідницької інфраструктури та матеріально-технічної бази тощо.

Працювати у Фонді буде 60 осіб.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти