Місяць, Марс… Виявляється, ті, хто хоче на власні очі побачити ці небесні тіла, вузько мислять, бо NASA вже майже готова, аби відправити космічний корабель до… Сонця. Людей на ньому, звісно, не буде, та масштаб задуму вражає. Днями апарат оснастили надміцним теплозахисним екраном, який візьме жар на себе. Старт заплановано вже в серпні наступного року.

Якщо замислитися, то життя людини залежить не стільки від неї самої, скільки від цієї зірки. Ніхто не знає, що буде далі, якщо вона раптом погасне. (Та й чи буде те «далі» взагалі?). Тому не дивно, що науковці хочуть ближче подивитися, як Сонце працює. Відомо, що зонд під назвою Parker Solar Probe перебуватиме на відстані «всього лише» 6,4 млн км від нього. Та це доволі близько, якщо врахувати те, що від Землі до Сонця — 150 млн км.

Мета місії — дізнатися більше про потоки тепла поряд із цією зіркою. Також науковці хочуть дослідити таке явище як сонячні вітри. Вони утворюються через частинки у сонячній короні (зовнішні шари атмосфери Сонця), які періодично «вистрілюють» внаслідок перегріву, як той попкорн. Ці вітри викликають геомагнітні бурі, що заважають роботі наших енергомереж та супутників.

Щоб усе це зробити, зонду й потрібен теплозахисний екран, бо буде гаряче, і це м’яко кажучи. Сам щит розігріється до температури 1 400°С. А Parker Solar Probe, що перебуватиме у тіні екрану, збереже температуру в 30°С.

Загалом щит важить 80 кг. Його виготовлено із двошарового вуглецевого композита, на якому — товстий шар із піни.

Швидкість, яку має набрати зонд, аби вийти на орбіту, — 690 000 км/год.

Parker Solar Probe планують запустити на борту ракети Delta IV Heavy з мису Канаверал, штат Флорида, вже 4 серпня 2019 року.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти