Скільки писали про Facebook та його нездорову цікавість до будь-якої особистої інформації, але він все одно продовжує дивувати. Починаючи з 2012 року, Марк Цукерберг і Ко подали тисячі патентних заявок, суть яких зводиться до одного — знати про вас те, про що ви самі навіть гадки не мали! Отже, журналісти The New York Times зібрали ТОП-7 заявок, які змушують задуматися — чи не видалити себе із Fb?

Фронтальна камера, яка аналізує вираз вашого обличчя, поки ви гортаєте стрічку. Доступ до мікрофона, аби дізнатися, яке ТВ-шоу ви дивитеся саме зараз. Компанія навіть намагалася запатентувати технологію, яка передбачала б смерть ваших віртуальних друзів. Ось такі вони, фантазії Facebook.

1. Визначати романтичні стосунки користувача

У цій заявці йдеться про те, що система дізнаватиметься про романтичні стосунки користувача. Для цього вона буде аналізувати таку інформацію — як часто він заходить на сторінку іншого юзера, скільки людей на його аватарці і яку кількість друзів іншої статі він має.

2. Класифікація особистості

Пропозиція — використовувати пости та повідомлення для того, аби скласти психологічний портрет (рівень екстраверсії, відкритості та емоційної стабільності). А потім, уже на основі цієї інформації, показувати користувачам відповідні новини та оголошення.

3. Прогнозування майбутнього

Система аналізує ваші пости, повідомлення, а також транзакції і місцеперебування вашої картки, щоб передбачити велику подію у житті — день народження, похорон або випускний іспит.

4. Ідентифікація камери

Суть — система робить унікальний «підпис» вашої камери, запам’ятовуючи биті пікселі та подряпини на вашому об’єктиві. Якщо хтось завантажить фото з відповідним «малюнком», Fb зробить висновок, що ви знаєте цю людину або навіть близькі з нею.

5. Прослуховування

До наступної патентної заявки залучено мікрофон вашого телефону. Ідея — через нього ідентифікувати шоу, яке ви дивитеся, і довідатися, чи була увімкнена під час перегляду реклама. Також пропонується використовувати електричний зразок перешкод, створених вашим телевізійним кабелем живлення, щоб вгадати, що саме ви дивитеся.

6. Стиль та ритм життя

Тут мова про те, що ви робите протягом тижня. Якщо щось пішло не за планом і ви відхилилися від вашого звичного графіка, ваші друзі отримають сповіщення. Ба більше, за місцеперебуванням телефона вночі система визначить, де ви живете.

7. Звички

Система знатиме, з ким із ваших друзів ви найчастіше спілкуєтеся, за геолокацією ваших телефонів. Якщо географічно вони перебувають один біля одного, значить, ви разом проводите час. Також система знатиме, скільки годин ви спите. Сигналом для неї буде ваш гаджет, який протягом тривалого часу не рухається.

У Facebook запевняють, що наявність патентних заявок ще не означає, що ці ідеї будуть втілені. Та експерти кажуть, що саме такі заявки вказують, куди рухається компанія. І, чесно кажучи, у цьому разі експертам ми віримо більше.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти