Парламент Ірландії ухвалив законопроект, згідно з яким уряд має «позбавитися» акцій компаній, що видобувають вугілля, нафту, торф та газ. Цінні папери на загальну суму 300 млн євро мають бути реалізовані «якомога швидше». Такий вектор взяла Ірландія першою в світі.

За словами прихильників цієї ініціативи, наявних ресурсів видобувного палива вже забагато, тому їхнє використання призводить до катастрофічної зміни клімату. Водночас опоненти вважають, що ті акціонери та компанії, які залишаться у цьому бізнесі, лише виграють.

Хай там як, а відповідний законопроект було ухвалено. Поки що йдеться про нижню палату. Та за прогнозами, спротиву верхньої палати цей документ також не викличе. Це означає, що набрати чинності закон може до кінця цього року. Як вже зазначалося, Ірландський інвестиційний фонд має відповідних акцій від 150 компаній на суму 300 млн євро. У документі йдеться, що, коли підприємство отримує 20% і більше прибутку від розвідки, видобутку або переробки викопного палива, тоді воно підпадає під дію закону.

«Така ініціатива вказує на необхідність припинити інвестувати в розширення глобальної індустрії, якщо ми хочемо запобігти природній катастрофі. У такий спосіб Ірландія дає сигнал — наша громада разом зі світовою спільнотою готові думати та діяти за межами вузьких короткострокових інтересів», — вважає Томас Прінгл, незалежний член парламенту, який і вніс законопроект.

Цікаво, що минулого місяця Ірландія посіла передостаннє місце у переліку країн Європи, які борються зі змінами клімату. Гіршою була лише Польща. Очолили рейтинг Швеція, Португалія та Франція.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти