Наш світ дійсно несправедливий. Ось ми, люди, можемо вийти на сонце чи сховатися від його променів у тіні. Тварини можуть. А рослини? Ні, не можуть. Хоча вони — геліотропні, тобто ростуть до сонця. Тому було б значно простіше, якби рослини мали змогу самостійно пересуватися. Можливо, в майбутньому еволюція допоможе їм із цим, а поки людина взяла на себе цю місію і створила… крабоподібного робота-садівника.

Пристрій під назвою HEXA, який має шість ніжок та перевозить горщик із рослиною на власній спині, створила китайська компанія Vincross під керівництвом Сунь Тянькі.

Отриманий гібрид рослини-робота виглядає як краб із листям або покемон Бульбазавр. Та головне не це. Робокраб виходить на світло або відходить у тінь, коли це потрібно. Він «бавиться» з людиною, якщо натиснути на «панцир». Якщо рослині потрібна вода, робот виконає танець, аби привернути увагу власника.

На створення механічного садівника пана Тянькі надихнув засохлий соняшник, що потрапив йому на очі під час однієї виставки.

«У рослин пасивна роль. Ви можете покришити їх на салат, спалити, витягнути з землі, і вони нічого з цим не зроблять. Вони найменш вільні серед усіх живих істот», — каже розробник.

Але людина винайшла велосипеди, поїзди та літаки, щоб поліпшити свою здатність пересуватися. Те саме, завдяки китайській технології, чекає і на рослини. За допомогою робота вони можуть бути мобільними та взаємодіяти з довкіллям.

HEXA працює на операційній системі MIND, також створеній Vincross. ОС заснована на ядрі Linux і оптимізована під роботів. Голова «краба» обертається на 360°, має камеру на 720р та сенсор, який «бачить» перешкоди.

Вартість HEXA стартує від 949$.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти