Днями Lockheed Martin, американська військово-промислова корпорація, зробила маленький крок для людини та великий — для космічної галузі. Вона надрукувала величезну маківку (купол) за технологією електронно-променевого наплавлення металевих прутків. Такий метод виробництва економить гроші, час та ресурси, які для цього напрямку є критично важливими факторами.

Діаметр деталі — 1,16 м. Аби пересічні користувачі розуміли масштаби, фахівці компанії навіть зробили спеціальну інфографіку. Отже, до неї помістяться 530 пончиків, 1,2 тис. чашок кави або 6,2 тис. м’ячиків для настільного тенісу.

Розробники зауважують, що загалом паливний бак складається з трьох титанових елементів: двох надрукованих маківок та циліндру, який виробляють традиційним способом.

«Завдяки технології 3D друку ми збираємо апарати вдвічі швидше та вдвічі дешевше. Наприклад, ми вже скоротили терміни виробництва маківок для ракет на 87%, а весь цикл від замовлення до постачання тепер триває три місяці замість двох років», — розповів Рік Амброуз, виконавчий віце-президент Lockheed Martin.

Ще один плюс — 3D друк значно заощаджує ресурси. За словами Ріка, йдеться про понад 80% економії.

«Ми самотужки профінансували цей проект, бо це вигідно для всіх. Наші клієнти хочуть швидше та економніше, але без втрати якості, і ми даємо їм це», — зазначив пан Амброуз.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти