У Дніпропетровській області ДТЕК розгорнула пілотний проект — там лінії електропередач обстежують за допомогою дронів. Це зручно та швидко, кажуть у компанії. Якщо експеримент буде вдалим, то БПЛА з’являться й в інших регіонах, де є ДТЕК, а саме у Донецькій області та у Києві.

Дрон допомагає завчасно визначити та вчасно усунути потенційно аварійні ділянки. Для цього він має інфрачервону камеру, тепловізор та сканер. За один день він здатен проінспектувати 200 км ЛЕП, розташованих у місті Кам’янське, а також у населених пунктах Царичанського та Павлоградського районів Дніпропетровської області.

«Після опрацювання даних енергокомпанія отримає об’єктивну експертизу про стан ліній, точні координати опор, інформацію про зелені насадження, охоронні зони; фотографії кожного дефекту, який не завжди можна визначити з землі», — кажуть у прес-службі ДТЕК.

За допомогою цієї інформації можна створити 3D-модель із можливістю вимірювання габаритів об’єкта та географічними координатами.

Ще один плюс — такий метод обстеження не потребує вимкнення ЛЕП.

«У Європі, наприклад, у Польщі та Швеції, технологія обстеження ліній електропередач за допомогою БПЛА використовується вже понад п’ять років. В Україні її буде застосовано вперше», — зазначив Іван Гелюх, генеральний директор ДТЕК Мережі.

Підрядник проекту — польська компанія «Vimap».

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти

Киря

Вот это я понимаю 21 век. Такие технологии нужно было уже давно использовать. Как например, фотографы используют квадрокоптеры для фото с птичьего полета