Нещодавно Google звинуватили в діях, спрямованих на монополізацію європейського ринку. За це компанія може заплатити рекордні 5 мільярдів доларів штрафу.

2017 року Єврокомісія оштрафувала корпорацію Google на 2,42 млрд євро за порушення антимонопольного законодавства

Чи справді можна сказати, що Google монополізувала європейський ринок? Відповісти на це питання нам допоможе «свіжа» статистика популярності продуктів вищезгаданої компанії.

Спойлер: все вельми очікувано

Пошук Google абсолютно домінує в найбільших країнах Європи, Android найпопулярніша ОС (окрім Британії), а браузер Chrome використовується у більш ніж половині досліджених європейських пристроїв.

Невже компанію штрафують за її популярність?

Не зовсім. Уся проблема полягає в тому, що Google дає в користування виробникам смартфонів свою Android OC за умови, що, коли виробники захочуть ліцензувати Google Play — їм треба встановити на телефон Chrome i пошук Google за замовчуванням. Саме цей факт, на думку Єврокомісії, і порушує правила вільної конкуренції.

З одного боку, з ними важко не погодитись, адже якщо я керуватиму невеликою компанією, то мені буде важко досягти популярності на ринку, де Google встановлює свої сервіси на більшість девайсів.

Але з іншого — Google віддає самостійно розроблену операційну систему, не вимагаючи грошей за її використання. Принаймні поки що…

Гендиректор пошукового гіганта вже відреагував на ці заяви, підкресливши, що таке рішення може сильно порушити фінансовий баланс бізнес-системи, через що Google доведеться відмовитись від умовно-безкоштовної системи розповсюдження Android.

«Ми стурбовані тим, що сьогоднішнє рішення порушить виважений баланс, який ми досягли з Android, і що це надсилає тривожний сигнал на користь пропрієтарних систем перед відкритими платформами», — зазначає він.

Тобто — або Android стане для виробників платним і це підвищить ціну на сучасні смартфони, або Android взагалі піде з ринку мобільних ОС.

Попри те, що це звучить нереально, натяки на це є: навіть сама Google таємно розробляє нову операційну систему під назвою «Fuchsia». І ймовірно, що, коли Fuchsia запустять у масове використання — її взагалі не будуть розповсюджувати (і вона стане закритою ОС, як у Apple), а Anroid просто викинуть на звалище проектів та відпустять у вільне плавання.

Пишу про космос, мистецтво і технології так, щоб це було варто читати. Ведучий та сценарист Tokar.Review.

Коменти