Старіти — це не круто. Затьмарення розуму, через яке голосуєш або за Тимошенко, або за Ляшка. Нога болить, руку крутить. Шкіра у зморшках, волосся немає. Якась безвихідь. Чи вихід усе ж таки є? Днями учені з Університету Алабами презентували результати  експерименту, під час якого вони змогли штучно зістарити мишу, а потім повернути її до попереднього фізичного стану. Та попереджаємо — щодо політичних «уподобань» наука безсила.

Уже понад 50 років учені пов’язують процес старіння, ознаками якого, поміж іншого, є зморшки та відсутність шевелюри, із мітохондріями.

«…Мітохондрії відіграють значну роль у гомеостазі клітин практично всіх тканин. Зокрема, вони беруть участь у кожному з важливих аспектів старіння: згасанні функцій стовбурових клітин, фізіологічному старінні клітин, вікових хронічних системних запаленнях тощо», — писали науковці з Падуанського університету (Італія).

На фото — миша в центрі два місяці приймала доксициклін. Праворуч — той самий гризун за місяць, після завершення «доксициклінової дієти».

Що зробили їхні колеги з Алабами? Протягом 4 тижнів група дослідників на чолі з професором Кешавом Сінгхом додавала до їжі гризунів антибіотик доксициклін, що призвело до генної мутації та, як наслідок, мітохондріальної дисфункції. В результаті шкіра піддослідних покрилася зморшками, шерсть випала, а та, що залишилася, посивіла. Коли препарат перестав потрапляти до організмів мишей, то доволі швидко їхня шкіра розгладилася, а шерсть знову стала густою та природного кольору.

«Наскільки нам відомо, цей процес не має прецедентів. Завдяки отриманим результатам ми зможемо створити ліки, які допоможуть боротися з патологіями шкіри, волосся та інших захворювань, пов’язаних із мітохондріальною дисфункцією», — впевнений пан Сінгх.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти