Поки Україна повільно, але впевнено переходить на 4G, деякі країни лише зараз запроваджують 3G. Наразі йдеться про комуністичну Кубу — поки серфити за допомогою свого смартфона можуть лише обрані кубинці. Та до кінця 2018 року національний оператор обіцяє надати таку можливість і простим жителям.

Журналісти державних ЗМІ цього року стали першими, кому дозволили скористатися новими можливостями. Це сталося в межах державної кампанії, мета якої — розширити доступ до інтернету. За словами Мігеля Діас-Канеля, президента країни, це має «допомогти економіці країни, а також дозволить кубинцям захистити свою революцію». (Не питайте в нас, як).

На думку аналітиків, така ініціатива послабить контроль уряду за тим, яку інформацію будуть отримувати люди. Так, на Кубі є лише одна офіційно визнана партія — комуністична. З усіма наслідками, що з цього випливають.

За даними ETECSA, єдиного кубинського телекомунікаційного оператора, деякі клієнти, зокрема компанії та посольства, придбали мобільні тарифні плани ще торік у грудні. Та раніше це не афішувалося.

До кінця 2018 року ETECSA планує забезпечити мобільним інтернетом усіх інших своїх клієнтів, а це 5 млн осіб, або майже половина населення Куби.

Взагалі острів Свободи був майже відрізаний від всесвітньої мережі — до 2013 року інтернетом у цій країні користувалися лише туристи в готелях. Потім він почав з’являтися у кав’ярнях та домівках кубинців. Та задоволення це не з дешевих. За одну годину користування Wi-Fi треба віддати 1$. Враховуючи, що кубинці в середньому за місяць отримують 30$, то це якось забагато. Водночас тариф для компаній та посольств становить 45$/місяць за 4 Гб.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти