Менше працювати, більше відпочивати та не втрачати в грошах — про це, мабуть, мріє кожна людина, що сама заробляє собі на життя. Але як це позначиться на роботі? Відповідь на це питання вирішили знайти у новозеландській компанії — упродовж місяця 240 співробітників фірми працювали 4 дні замість 5. При цьому зарплата залишалася тією ж. Результати настільки вразили керівників, що вони хочуть залишити такий графік.

Компанія Perpetual Guardian, чия спеціалізація — трасти та заповіти, провела експеримент, скоротивши робочий тиждень з 40 годин до 32. За перебігом подій спостерігали фахівці.

Джаред Хаар, професор з Оклендського технологічного університету, зазначив, що баланс між роботою та особистим життям співробітників покращився на 24%. Після тривалих вихідних вони працювали з більшим ентузіазмом.

«Персонал був креативнішим, не запізнювався на роботу, не йшов завчасно, не затримувався на перервах. Водночас за 4 дні вони встигли зробити все те, на що раніше їм було потрібно 5 днів», — розповів пан Хаар.

Для цього було скорочено тривалість нарад — 30 хвилин замість 2 годин. Ба більше, працівники розробили систему сигналів, аби завчасно попереджати колег про свою зайнятість.

«Вони підійшли до робочого процесу з розумом, щоб даремно не гаяти час», — зауважив експерт.

Засновник компанії Ендрю Барнс платив працівникам стільки ж, скільки й за 40-годинний робочий тиждень. На його думку, під час співбесід із кандидатами треба говорити про конкретні завдання, а не про кількість годин, які люди мають провести у офісі.

«Бо інакше ви кажете: «Я надто ледачий, аби зрозуміти, чого я від вас хочу, тому буду платити вам, щоб ви просто приходили на роботу», — жартує пан Барнс.

Ще одна користь від 4-денки, яку отримали у Perpetual Guardian, — рахунки за електроенергію зменшилися на 20%.

Наразі керівництво розглядає питання про подовження цієї практики. А тим часом Єн Ліс-Галловей, міністр трудових відносин Нової Зеландії, зазначив, що ініціатива Perpetual Guardian стане для інших добрим прикладом.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти