Для колонізації Марса (як і будь-якої іншої планети) потрібна не лише ракета, а й база, елементи якої можна легко транспортувати та швидко зібрати в неприродних для землянина умовах. Це розуміють у NASA. Саме тому під їхнім патронатом уже протягом 4 років триває конкурс 3D-Printed Habitat Challenge.

Мета — створити марсіанську домівку з використанням 3D-принтера та підручних матеріалів. Днями завершився черговий етап, переможцями якого стали 5 команд.

«Нас тішить те, що всі учасники мають власний підхід. І водночас вони проектують не якісь абстрактні об’єкти, а справжні місця для проживання наших астронавтів. І що щільніша конкуренція, то якісніші проекти ми розглядаємо», — зазначив Монсі Роман, менеджер програми Centennial Challenges NASA.

Конкурс проходить у три фази. Перша — презентація ескізів (2015 рік, призовий фонд — 50 тис. $). Друга фаза — презентація технологій та створення структурних компонентів (2017; 1,1 млн $). Третя — від візуалізації проектів із зазначенням товщини стін, використаних матеріалів, систем захисту тощо до зібраної моделі у масштабі 1:3 (триває; 2 млн $).

Вимоги до об’єкта: площа від 93 м², стеля від 2,25 м. База має вміщати чотирьох осіб, що житимуть там упродовж року. Кімнати: спальня, кухня, медпункт, кімната для відпочинку, лабораторія, санвузол з електрикою, системами екологічного контролю та життєзабезпечення.

Із 18 команд переможцями стали 5, які розділили між собою 100 тис. $ призових:

Zopherus of Rogers (Арканзас, 20,9 тис. $)

SpaceFactory (Нью-Йорк, 20,9 тис. $)

Kahn-Yates (Джексон, Міссісіпі, 20,6 тис. $)

SEArch+/Apis Cor (Нью-Йорк, 19,5 тис. $)

Northwestern University of Evanston (штат Іллінойс, 17,8 тис. $)

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти