Певно, після наступної новини Ілон Маск вже подумки опинився на Марсі — вчені з Європейського космічного агентства стверджують, що на Червоній планеті є велике підземне озеро, а разом із ним, ймовірно, якісь форми життя. На такі думки дослідників навели результати, отримані за допомогою Mars Express Orbiter, станції, яка спостерігає за Марсом уже 15 років.

Скануючи Південну полярну шапку, радар MARSIS під льодом виявив структуру, яка за своїми радіолокаційними особливостями дуже схожа на воду. Науковці перебрали всі можливі варіанти й зупинилися на найбільш оптимістичному та обнадійливому — це підземне озеро, що лежить на глибині 1,6 км. Його площа — десь 20 кв. км.

«У нас не залишилося більше ідей, що це може бути, окрім води», — зазначає Роберто Орозей, дослідник із Національного інституту астрофізики (Італія).

Протягом десятиліть учені намагаються знайти H2O на Марсі — більшість вважає, що вода там справді є. Та хоча б якихось доказів цього не було, допоки MARSIS не надіслав відповідні дані. А якщо є вода, то може бути й життя.

«Майже всюди на Землі, де є вода, є й різні форми життя», — каже Таня Харісон з Аризонського державного університету.

Наприклад, свого часу під льодовиками Антарктиди та Гренландії дослідники знайшли бактерії.

Ще раз зауважимо — наразі вчені роблять свої припущення, спираючись лише на радіолокаційні виміри. Щоб перевірити ці здогадки, треба відправити на Марс інше обладнання, наприклад, міні-бурову установку. Якщо воду буде знайдено, тоді можна припустити, що таке підземне озеро на Марсі не одне, фантазують науковці.

Команда Орозея обробила дані MARSIS, які він збирав протягом травня 2012 року — грудня 2015-го.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти