Дуже скоро брехунам буде непереливки. Не через моральні дилеми, ні (ми ж про брехунів говоримо). А через технології, які за долі секунди визначатимуть, чи бреше людина, чи каже правду. Наразі штучний інтелект уже може визначити риси характеру, лише спостерігаючи за очима людини!

Відповідне дослідження провели вчені з Університету Південної Австралії разом із колегами зі Штутгартського університету, Університету Фліндерс та Інституту інформатики ім. Макса Планка (Німеччина). Вони використали сучасні алгоритми машинного навчання, аби продемонструвати зв’язок між рухом очей та типом особистості. Наприклад, цей метод дозволяє дізнатися, чи є людина товариською, сумлінною, допитливою чи невротиком.

Піддослідними стали 42 учасники, які просто робили свої повсякденні справи в університетському містечку. Потім вони заповнили анкету, щоб можна було визначити їхні характери.

Доктор Тобіас Лойтшер з Університету Південної Австралії вважає, що під час дослідження науковці отримали нові дані про обробку соціальних сигналів і соціальну робототехніку загалом.

«Люди завжди обирають той сервіс, який краще персоналізований. Але ті роботи та комп’ютери, які в нас є наразі, не усвідомлюють суспільство, особистість. І вони не можуть зчитувати невербальні знаки. Але завдяки отриманим результатам ми зможемо покращити взаємодію між людиною та машиною», — запевняє пан Лойтшер.

Важливо, що експеримент тривав саме у природних умовах, а не у лабораторії, підкреслює доктор. Так учені отримали справжні реакції.

На жаль, дослідники не розповіли, чи збіглися оцінки ШІ із реальними характеристиками.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти